Leáll a termelés a zalaegerszegi hűtőházban

A munkahelyek megszűnéséről a dolgozókat már tájékoztatták, a végkielégítéseket és a járandóságokat április végén fizetik ki. A felszámoló január közepén a cégközlönyben meghirdette a Goldsun eladását, de mindeddig sem a Goldsun ingatlanvagyonára, sem a gombócgyártásra nem volt érdeklődő. Ha időközben jelentkezne bérlő, vagy vevő, aki újraindítaná a termelést, a dolgozókkal új munkaviszonyt kell majd létesítenie – közölte Somogyi Ferenc.

A tűzzel kezdődött a gond

A Goldsun Hűtőipari Rt. felszámolása 2006-ban – a hűtőházban keletkezett tűz után két évvel – kezdődött el, a cég 3 milliárd forintot meghaladó adóssága miatt. Az üzemcsarnok egynegyed része 2004-ben leégett, amit később sem tudtak helyreállítani. A 13 ezer tonnás kapacitásból mindössze háromezer tonna élelmiszer hűtésére alkalmas csarnok maradt meg, ahol nagyrészt a Zalabaromfi mélyhűtött termékeit tárolták. A tűzben a zöldségfeldolgozó gépek nagy része is megsemmisült, ezért a felszámolás során tésztagyártással kezdtek foglalkozni.

A zalabaromfis ballaszt

A felszámoló cég 2008 júliusában adásvételi szerződést kötött a Zalabaromfi akkori tulajdonosával – a Dale Holding érdekeltségéhez tartozó céggel -, aki foglalóként a vételár 20 százalékát, 40 millió forintot kifizetett. A Zalabaromfinál bekövetkezett csőd után a vevő már nem tudta teljesíteni a feltételeket, ezért felbontották a szerződést.

A veszteségek tovább nőttek

Somogyi Ferenc elmondta: a Zalabaromfi megszűnése után a hűtőtér kihasználatlanná vált, így a tésztagyártás már nem tudja eltartani az üzemet. A háromezer tonna élelmiszer hűtésére alkalmas csarnokban a zalabaromfis készletek értékesítése után mindössze 100 tonna termék maradt. Amikor még kétezer tonna körüli terméket tároltak, a havi vesztség 1-2 millió forint volt. A árumennyiség csökkenésével tovább nőttek a veszteségek, amit eddig a foglalóként átvett 40 millió forintból fedeztek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.