Lengyel Zoltán közigazgatási GMO-mentességet kért

Lengyel Zoltán szerint az egységes politikai akarat ellenére a génmanipulált vetőmag használatának engedélyezését határidőhöz kell kötni. Ennek oka, hogy az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Magyarországgal szemben. Így elviekben a törvény elfogadását követően nem kizárt ezeknek a növényeknek a hazai használata.

Nagyon erős igény a mentességre

Jelenleg az Unió több államában, így nálunk is nagyon erős az igény arra, hogy megőrizzük a magyarországi növénytermesztést, élelmiszeralapanyag-előállítást a mindenki számára még számos kérdést felvető génmanipulációtól. Bár a szándék jelenleg kifejezetten az ipari felhasználású növényekre vonatkozik, de a pollen szél által történő elsodródása nem zárja ki a génsodródás veszélyét sem. Célunk az, hogy lehetőség szerint megőrizzük hazánkat a kiváló minőségű élelmiszer-alapanyagot előállítók között.

Olajos Péter is levelet írt

Olajos Péter, az  európai parlament MDF-es képviselője levéllel fordult José Manuel Barroso-hoz annak érdekében, hogy az Európai Bizottság ne engedélyezze két új génmódosított kukoricafajta termesztésének engedélyezését, valamint hogy ne oldja fel a magyar, francia és görög Mon810-es génmódosított fajtacsoportra vonatkozó tilalmat.
Mivel az Euro-Barométer 2008. márciusi jelentése – mely 27 tagállam 27000 lakosának a véleménye alapján készült – egyértelműen rámutat arra, hogy az EU-polgárok 58 százaléka GMO-ellenes. Ez az arány Magyarországon 70 százalék.

Felhívás a közigazgatási területi tilalomra

Arra kérem Önt, mint településének felelős vezetőjét, hogy ezt a teljes népességet érintő problémát a közgyűlés, illetve képviselő-testület tagjaival ismertesse és  – lehetőség szerint – közigazgatási területükre vonatkozóan tiltsák meg a genetikailag manipulált vetőmagok használatát. Erre azért van szükség, hogy a lakosság többségi akaratával egyezően a törvényalkotásban ezt figyelembe vehessük.

Kemény tárgyalások Brüsszelben

A múlt félévben a francia elnökség alatt kemény tárgyalások során a tagországok közreműködésének eredményeként a Tanács 2008. december 5-én a géntechnológiával módosított szervezetekről szóló nagyon pozitív és előremutató következtetéseket fogadott el – hívta fel az önkormányzati vezetők figyelmét Lengyel Zoltán.
A képviselő szerint „nekünk, uniós polgároknak legyen beleszólásunk az uniós jogalkotásba. Mutassuk meg, hogy gyermekeink, unokáink jövője iránt érzett felelősségünk fontos számunkra, ezért ameddig még lehet, lépjünk fel érdekükben, és őrizzük meg termőföldjeinket a genetikai manipuláció hatásaitól”.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.