Magyar árukat akar kifizetni Srí Lanka

A Kalutarában létesülő bánya megvalósíthatósági tanulmánya elkészült. Az illetékes Srí Lanka-i minisztérium költséghatékonynak értékelte a kitermelést, és közölte, hogy nem okoz majd környezetszennyezést.

Magyar segélyhitelkeret Srí Lanka számára

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumnál közölték, hogy a két ország kormányának 2007. évi megállapodása szerint Magyarország 51 millió euró értékben segélyhitelkeretet biztosít Srí Lanka számára. A segélyhitelkeret nagyobbik részét, mintegy 35 millió eurót víztisztító létesítmények megvalósítására fordítják. A fennmaradó 16 millió euró fedezi a homokbánya költségeit. Utóbbiba tartozik a cunami által sújtott területek megtisztítására szolgáló kotróhajó és kapcsolódó berendezések szállítása.

Csak magyar árukat vehetnek belőle

A kötött segélyhitelt a kedvezményezett ország kizárólag Magyarországról származó áru és szolgáltatás beszerzésére fordíthatja. Így az a segítségen túl hozzájárul a hazai termékek versenyképességének erősödéséhez, a magyar kivitel növekedéséhez, ezáltal számos munkahely megtartásához – fogalmaz a minisztérium.

Gépekre már van kereslet

Radzsitha Szenaratne építési és gépészeti miniszter a The Island Financial Review című folyóiratnak számolt be róla, hogy a kalutarai tengeri homoktisztító létesítmény előkészítési munkálatai megkezdődtek, mivel a magyar kormány 2850 millió rúpiát biztosít az építkezéshez és a kitermeléshez szükséges gépek szállításához.

Illegálisan és szabálytalanul

Az illegális és szabálytalan homokbányászat jelentős környezeti károkat okoz, és komoly ökológiai következményekkel jár. A tervezett tengeri homoktisztító üzem Srí Lankán az első lesz a maga nemében – hangsúlyozta a miniszter -, és a jövőben az építőipar főként tengeri homokot alkalmaz majd a házak, ipari létesítmények, illetve bevásárlóközpontok építkezésein.

Folyami helyett tengerit

Az építkezésekhez évszázadokon át folyami homokot használtak, ám mivel ez súlyos ökológiai károkat okozott, a folyami homok ára az egekbe emelkedett. Az ágazat ezért nézett más megoldás után, s a tengeri homok felhasználása új fordulatot hozhat az építőiparban – értékelte Szenaratne. A folyami homok köbmétere jelenleg a felhőket veri, a kormány pedig arra kényszerül, hogy korlátozza a kitermelést. Ám amint a tengeri bányászat elkezdődik, mérsékelt áron tudják majd forgalomba hozni a tengeri homokot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.