Magyar-marokkói gazdasági megállapodás

Varga István a szerződés aláírását követően hangoztatta: a magyar gazdaságfejlesztési stratégia része a kapcsolatok erősítése a mediterrán térséggel, az észak-afrikai államokkal. Abdellatif Mazouz azt hangsúlyozta: az elmúlt három évben gyorsították fel a munkát, amelynek révén megszületett a megállapodás. Ez biztosítja, hogy a két ország kooperációja erősödjön, és megteremti a lehetőséget a magyar és a marokkói üzletemberek közvetlen kapcsolatfelvételére is.

Szorosabbra fűzni a kapcsolatrendszert

Varga István elmondta még: Magyarország szándéka, hogy hozzájáruljon Marokkó és az Európai Unió kapcsolatainak erősítéséhez, ez a megállapodás is segíti azt, hogy az európai integráció és az észak-afrikai állam erősebbre fűzze kapcsolatrendszerét. Egy másik kérdésre elmondta: a gazdasági vegyes bizottság a későbbi együttműködés kereteit dolgozza ki, a konkrét együttműködést majd a két ország üzletemberei alakítják ki.

A külkereskedelem kétharmada uniós

A marokkói külkereskedelmi miniszter hangoztatta, hogy Marokkó stratégiai partnerként kezeli az Európai Uniót, ezt jelzi az is, hogy a marokkói külkereskedelem kétharmada az Európai Unióval bonyolódik le. Kiemelte: a gazdasági vegyes bizottságban a két ország állami szférája mellett az üzletemberek is képviseltetik magukat, ennek révén felgyorsulhat a két ország üzleti szférája közötti közvetlen együttműködés. Egy másik kérdésre Abdellatif Mazouz elmondta: a gazdasági kapcsolatok építésének lehetséges területei közé tartoznak a vízgazdálkodás, az energiagazdálkodás, a környezetvédelem, az élelmiszeripar, illetve a logisztika.

Visszaesett a magyar élelmiszer export

Magyarország Marokkó 33-34. kereskedelmi partnere, míg Magyarország külkereskedelmi partnereinek rangsorában Marokkó a 103. helyet foglalja el. A magyar export tavaly 5 százalékkal csökkent 2007-hez képest, a Marokkóból érkező magyar import viszont 78 százalékkal nőtt. Ennek ellenére tartós és jelentős a magyar kiviteli többlet. A behozatal emelkedése tavaly főleg az élelmiszerimport értékének megkétszereződésére vezethető vissza, Marokkóból döntő részben déligyümölcsöt, halakat, rákot hoz be Magyarország, az oda irányuló magyar export csökkenését tavaly az élelmiszerek kivitelének mintegy 25 százalékos visszaesése idézte elő. Ezzel együtt a külkereskedelmi egyenleg tavaly 62,4 millió dollár magyar többletet mutatott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.