Magyarok Karácsonya Ópusztaszeren

kmA magyar nyelv, keresztény hitünk, szokásaink, hagyományaink és történelmünk, kultúránk megőrzése, megóvása és továbbadása mindannyiunk feladata. A közös múlt és közös jövő, az advent és a karácsony ünnepei erősítik a magyarság öszetartozását – hangsúlyozta Farkas Sándor az ópusztaszeri Magyarok Karácsonyán.

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese ünnepi beszédében kiemelte: az ünnepek jelentősége nem az ajándékok nagyságával mérendő, hanem a szeretet ajándékával. A szeretet, az együvé tartozás köt össze mindannyiunkat a Nemzet Karácsonyfájánál is. Nagy jelentősége van annak, hogy egymásra figyelünk és igazi nemzeti szeretetközösségben lehetünk, a magyarok nagy családját szimbolizálva. Azon a helyszínen, ahol honfoglaló őseink megállapították az ország törvényeit. A Magyarok Karácsonyán együtt vagyunk Ópusztaszeren: anyaországbeliek, délvidékiek, erdélyiek, felvidékiek, muravidékiek, őrvidékiek és zoborvidékiek – fogalmazott Farkas Sándor.

A miniszterhelyettes felidézte, hogy advent idején immár sokadik alkalommal gyűlnek össze anyaországi és határon túli magyarok az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Farkas Sándor hangsúlyozta: a mindennapok rohanásában sokszor megfeledkezünk arról, hogy a szeretetnek valós tettekben, az egymás iránti felelősségvállalásban is meg kell nyilvánulnia, jelen kell lennie a legkisebb közösségekben, a családokban és baráti társaságokban, és szélesebb körben is, társadalmi szinten pedig az átgondolt segítségnyújtásban. Ma, a 21. század elején kifejezetten hangsúlyos szerepe van az egymás iránt érzett felelősségvállalásnak, szolidaritásnak, segítségnyújtásnak – fogalmazott a miniszterhelyettes. Mint mondta, a család a keresztény társadalmak legkisebb alapegysége, a benne nevelkedő gyermek pedig a magyar nemzet megújulásának záloga. Ezért is kapott hangsúlyos szerepet az elmúlt években a családok támogatása. A családok mellett a kultúra és az oktatás is jelentős nemzetmegtartó erő, támogatásuk éppen ezért fontos a kormány számára. Kultúránk ugyanis mindannyiunk, a kisebb és nagyobb közösségek és az egész magyarság életének olyan sarokpontja, amely az elmúlt évtizedek viszontagságain átsegítette a magyarokat.

Az ünnepséget követően az Emlékparkban megnyitották a „Trianon és a magyar oktatás 1920-45” című kiállítást, amely történelmi időutazásra hív valamennyi érdeklődőt, megelevenítve a klebelsbergi világot.