Már kapható a mikulásvirág

mvAz idei kedvező időjárásnak köszönhetően már kapható a virágárusoknál a késő őszi, téli időszak kedvenc dísznövénye, a mikulásvirág.

A mikulásvirágból a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es, cserépben lévő virágot veszi, így az igényeknek megfelelően, több mint 50 százalékban 12-13 cm-es méretben, cserepes „kiszerelésben” kerül a piacra a mikulásvirág, a választék pedig akár a 6 centiméteres miniktől a 23 centisekig terjedhet. Az elmúlt évek tapasztalata szerint itthon sokáig a nagy „fellevelű”, magasabb növények iránt volt nagyobb a kereslet, de már a kisebb növények iránt is számottevő igény látható – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképéből.
A termelők idén is az örök kedvenc, a piros szín tucatnyi árnyalatával jelentek meg, de természetesen rózsaszín, fehér, cirmos, sárga színekben is kapható a dísznövény. A vásárlók döntő többségben még mindig a pirosat keresik, de a kínálat nagyjából tizedét már az extrább színek teszik ki.

Magyarországon nagyságrendileg mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel, a kínálat 80-90 százalékát ők állítják elő. A nevéből is adódóan a dísznövény keresettsége mikulás-nap után jelentősen visszaesik, azonban a növény az adventi időszak és a karácsony fő díszítő elemévé is válhatna. A környező országok hagyományosan így tekintenek a virágra: Ausztriában karácsony csillagának, míg Romániában karácsonykának nevezik a hazánkban mikulásvirágként ismert dísznövényt. Hasonlóan ezen országokhoz, a hazai piacon is kimondott cél a dísznövény szezonjának meghosszabbítása – hívják fel a figyelmet a kamarai szakértők.

A különleges igényű, úgynevezett „rövidnappalos” növény Közép-Amerikából származik, maximum 13 órás nappali időszak mellett tudnak rendesen kifejlődni a színes fellevelei. Emellett nagy a melegigénye, megfelelő fűtés nélkül kisebb lesz és lassabban nő. A termesztés sokat lendült az elmúlt évtizedekben, a nemesítés révén stabilabb a növények növekedése. Ezt a növényt hazánkban a termelők a kívánt mérettől függően június közepe és szeptember közepe közt ültetik el, fóliában, illetve üvegházban nevelik, hajtatják. Szükség esetén sötétíteni is kell a környezetét. Az idei nyári, ősz eleji enyhébb éjszakák kimondottan kedveztek a növénynek, segítették őket a vegetációs növekedésben.

A növény azért is lehet hosszú távon fontos dísze az otthonoknak, mert különösebb szaktudás nélkül március végéig, vagy április elejéig könnyen eltartható. A szakemberek alulról felszívatással látják el vízzel a termelés során, ezt a módszert javasolják otthonra is. Azaz a növényt 10 percre pár centiméteres vízbe kell állítani, így a cserép alján levő lyukakon keresztül felszívja a számára szükséges vizet, de hosszabb ideig ne álljon a vízben. Lévén a mikulásvirág évelő, a következő évben akár újra is nyílhat, de ehhez ősszel zavaró fényektől mentes sötétre van szüksége.