Megalakult a Pálinka Nemzeti Tanács

A tanács felügyeli és szervezi a pálinka minőségének ellenőrzését, és kidolgozza a „nemzeti pálinkastratégiát” – mondta el az agrárminisztérium kabinetfőnöke. Harcz Zoltán ismertette: a Pálinka Nemzeti Tanács felállítását a tavaly novemberben elfogadott pálinkatörvény írta elő.

13 tagú testület

A Pálinka Nemzeti Tanács 13 tagú testület, a tagokat – az agrárminiszter és a pénzügyminiszter képviselői mellett a pálinkás szakmai szervezetek munkatársait – Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kérte fel a munkára. A tanács első, alakuló ülése várhatóan április 17-én lesz – mondta el Harcz Zoltán. A tanács a jövőben az illetékes hatóságoknál eljárást is kezdeményezhet azok ellen, akik szabálytalanul használják a pálinka megnevezést.

Pálinkatérkép

A pálinkatérkép Magyarország hét eredetvédett pálinkagyümölcsének – a békési szilvának, a göcseji körtének, a gönci baracknak, a kecskeméti baracknak, a szabolcsi almának, a szatmári szilvának és az újfehértói meggynek – a termőterületeit mutatja be, külön kiemelve, hol találhatóak a kereskedelmi pálinkafőzdék – mondta el az Agrármarketing Centrum témavezetője. Horváth Gyöngyvér hozzátette: a térkép támpontot szolgáltat a közeljövőben megszervezendő „pálinka-utak” összeállításához is. A térkép hátoldalán valóságos kislexikon található: a pálinkafőzés történetén túl megismertet a felhasználható gyümölcsökkel, és bevezet a pálinkafőzés tudományába is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.