Megállapodás híján jelentősen gyengül az olajár

Stock-oilRigSunset-44-adobeMegkezdődött az OPEC kétnapos féléves ülése csütörtökön Bécsben; egyelőre nem született megállapodás a termelés csökkentéséről, ezért dél körül jelentősen, több mint 4 százalékkal csökkent a Brent olajfajta ára.Homály fedi azt is, hogy Oroszország – mint a legnagyobb szervezeten kívüli olajtermelő – mennyivel csökkentené termelését. Dél körül az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2,68 dollár, 4,35 százalék csökkenéssel, 58,88 dolláron állt.

Az OPEC olaj- és energiaügyi minisztereinek csütörtök délelőtti megbeszéléséről kiszivárgott hírek szerint egyelőre nem sikerült dűlőre jutni, hogy mennyivel fogják vissza a termelésüket: 500 ezertől 1,5 millió hordóig terjedő adatokról hallani. Az OPEC több vezetője jelezte, hogy csak abban az esetben lenne hatékony a termeléscsökkentés, ha ahhoz csatlakozna a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő Oroszország is.

A kőolaj árának dél körüli jelentős gyengüléséhez jelentős mértékben hozzájárult az a hír is, hogy Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter visszautazott Moszkvába, hogy tájékoztassa Vlagyimir Putyint az OPEC-tárgyalások állásáról. Az orosz miniszter várhatóan csak pénteken érkezik vissza Bécsbe.

Az alapforgatókönyv szerint az OPEC-országok és a szervezeten kívüliek együttesen napi 1 millió hordóval csökkentenék a termelésüket, amennyiben Oroszország vállalná termelésének napi 150 ezer hordós visszafogását. Amennyiben Oroszország úgy döntene, hogy napi 250 ezer hordó csökkentést vállal fel, akkor a teljes termelésvisszafogás elérheti a napi 1,3 millió hordót. Alekszandr Novak ugyanakkor azt mondta csütörtökön, hogy Oroszországnak más termelőkhöz képest nehezebb visszafogni a termelését télen a hideg miatt.