Megnyílt a FeHoVa

A halászati, vadászati hagyományaink nemcsak a természet ismeretét, hanem nemzetünk több mint ezeréves tapasztalatát is hordozzák – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 28. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás megnyitóján. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a vadászok a rájuk bízott értékekkel felelősen gazdálkodva, korszerű, hosszú távon is fenntartható vadgazdálkodást végeznek. 

 

A vadászható fajok állományának kezelése hazánkban mintegy 30 milliárd forintot jelent évente. Hangsúlyozta: a kormány 2013-ban azzal a céllal állította fel az Országos Vadgazdálkodási Tanácsot, hogy megteremtse a vadgazdálkodás széles körű társadalmi és tudományos, szakmai megalapozása, valamint az állami tulajdonú vad védelméhez fűződő érdekek közti összhangot. Nagy István kiemelte, idén márciusban tarthatják alakuló üléseiket a Területi Vadgazdálkodási Tanácsok is, melyek fontos szerepet játszanak a megyei szakmapolitikai célok megfogalmazásában és a szakmai, illetve érdekképviseleti szervezetek vadászati ágazatot érintő, egységes megyénkénti álláspontjának kialakításában.

Kifejtette, a korábbi években a vadkárbecslésre nem volt hazánkban egységes eljárásrend, ennek orvoslása érdekében jött létre a Vadkárfelvételi és Értékelési Útmutató és az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató. Emellett ugyan csak tavaly jelent meg a magyar agár vadászati alkalmassági vizsgaszabályzat is. Így már büszkén mondhatjuk, hogy az agarászat mint hagyományőrző, tradicionális vadászati mód ismét lehetővé vált – tette hozzá. A miniszter kitért arra is, hogy a szürke fogoly megmentése érdekében az Agrárminisztérium a vadászatra jogosultak bevonásával az egyedszám gyarapítása érdekében stratégiát készít.

A miniszter nemzeti kötelességnek nevezte a természetes vizeink megóvását és a hosszú múltra visszatekintő magyar horgászkultúra tradícióinak megőrzését. A magyar kormány ezért stratégiai szövetségeseként tekint a hazai horgászok immáron csaknem 800 ezer főt számláló közösségére. Nagy István kiemelte, az elmúlt három évben több mint 150 horgászszervezet részesült összesen csaknem 450 millió Ft értékű haltelepítési támogatásban. 2020-ban pedig megvalósulhatott a magyar halgazdálkodás történetének legnagyobb haltelepítési akciója is. Emellett a halállomány nagyságának és sokszínűségének megőrzése érdekében kiemelt figyelmet fordítunk a vízminőség megőrzésére is. Ehhez az elmúlt években, 137 támogatott horgászszervezet munkája révén, összesen 165 millió forint értékű, a vízminőség javítását szolgáló eszközpark jöhetett létre – sorolta a miniszter. A tárcavezető jelezte, 2018. január 1-jétől az étkezési hal áfája 27-ről 5 százalékra mérséklődött, a „Minőségi Magyar Hal” tanúsító védjegy pedig valódi garanciát jelent a vásárlók számára a haltermékek kiváló minőségét illetően.

A miniszter elmondta: a horgászok természeti értékeinkhez hű tevékenységükkel hozzájárulnak az őshonos halállomány és az élőhelyek védelméhez, illetve a vízparti szolgáltatások fejlesztéséhez. Ennek köszönhetően egyre népszerűbb a horgászturizmus is, amely összességében 100 milliárdos nagyságrenddel járul hozzá a gazdasághoz. Nagy István kitért a tavalyi évben nagy sikerrel lezajlott „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra, és köszönetét fejezte ki a rendezvény lebonyolításában közreműködő háttérintézményeknek, köztük kiemelve a nemzeti park igazgatóságokat és az állami erdőgazdaságokat.

Február 17-20. között rendezi a Hungexpo a 28. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítást, a FeHoVá-t. Az idei FeHoVa – az elmúlt évek sikeres kiállításaihoz hasonlóan – számos szakmai és közönség programot kínál a horgászoknak, vadászoknak és természetkedvelőknek. Az eseményen közel 200 kiállító vesz részt a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ legnagyobb pavilonjában. Kiállítói szempontból nehéz időszakban rendezi a Hungexpo az idei FeHoVá-t. A hasonló témájú európai rendezvények egy részét a szervezők kénytelenek voltak lemondani, vagy későbbi időpontra halasztani, de a magyar járványhelyzet és az ezzel kapcsolatos szabályozás lehetővé teszi a kiállítás megtartását.

A FeHoVa, a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek legnagyobb találkozója már csaknem három évtizede a Hungexpo egyik legsikeresebb kiállítása, így nem véletlen, hogy a megszokottnál kevesebb kiállító is képes megtölteni a tavaly felújított A pavilont, amely a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ legnagyobb alapterületű kiállítási helye. A kiállító cégek többsége magyar, de jelen lesznek a környező országok képviselői is.

A pavilon vadász részén idén is kiemelt helye van a trófeáknak. A dél-afrikai válogatás, az érmes magyar gím és dám trófeák és a Nadler szemle mellett madarak foglalják el helyüket a központi bemutatón. A vadászható fajok mellett külön szekciót kapnak a védett és fokozottan védett fajok is. Brian Jarvi „Afrikai Menazséria” című monumentális alkotásából készített mindössze 20 reprodukcióból egy példány az idei FeHoVa-n lesz látható. Idén lenne 91 éves Muray Róbert grafikus- és festőművész, akire műveiből összeállított bemutatóval emlékezünk a vadászat történetét, pedig a „Pillanatok a vadászat múltjából – 140 éves az Országos Magyar Vadászati Védegylet” című fotókiállítás mutatja be.

A Vadász színpadon rendezik a többi között a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) trófeabírálati bemutatóját, a Vadászkürtös Fesztivált, a VIII. Ifjúsági Vadászkürtös Szóló Versenyt, valamint a X. FeHoVa Kupa Nemzetközi Szarvasbőgő Bajnokságot. Emellett számos élménybeszámoló és beszélgetés várja a látogatókat.
A horgászok idén is megvásárolhatják horgászjegyüket a kiállítás idején a MOHOSZ standján, ahol letehetik a horgász vizsgát is. A horgász szövetség most is várja a legkisebbeket a MOHOSZ Horgász suli.

A Horgász színpadon, az akváriumnál és a pergető medencénél horgász bemutatók, workshopok és beszélgetések lesznek a magyar horgászsport jeles képviselőivel. A hatalmas érdeklődésre tekintettel ezúttal is része lesz a kiállításnak a magyarországi vizek élővilágát bemutató óriás akvárium.

Az F és G jelű pavilonokban a FeHoVa kiállítással egy időben rendezik a FeHoVa Winter Dog Show-t. A Nemzetközi Kutyakiállítást 10. alkalommal rendezi a MEOE Szövetség.

A kiállítás – az érvényben lévő jogszabályok figyelembevételével – 18 éven felüliek számára csak védettségi igazolvánnyal látogatható!