Megoldódik Szabolcs hulladék-elhelyezési gondja

Mivel ellátatlanul nem maradhat a régió 229 települése, a szigetelt, műszakilag védett lerakók közül hat ideiglenes működési engedélyt kap december 31-ig – mondta Szentesi Péter. Hozzátette: a tiszaszentmártoni és az ibrányi szeméttelepnek már meg is hosszabbították az engedélyét az év végéig, a nyíregyházi, a barabási, valamint a szakolyi a jövő héten kapja meg a határozatot, míg a demecseri lerakó a hiányok pótlása után folytathatja ideiglenesen tevékenységét.

Korszerű lerakók készülnek

A környezetvédelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, hogy az Európai Unió támogatásával megvalósuló hulladék-gazdálkodási program első ütemében december végéig elkészül Kisvárdán és Nagyecseden az új korszerű lerakó, s január elsejétől ott helyezik el a nyírségi háztartásokból, valamint a programhoz csatlakozott 11 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településről kikerülő hulladékot. Seszták Oszkár, a megyei önkormányzat fideszes elnöke egy hetedik ideiglenes engedélyt kapó lerakót is említett, a tiszavasvárit, de arról a debreceni környezetvédelmi felügyelőség dönt majd, miután Szabolcs észak-nyugati térsége odatartozik.

„Előre nem látható akadályok”

Kósa Tímea, az uniós program megvalósításában feladatokat ellátó nyírségi területfejlesztési és környezetgazdálkodási ügynökség igazgatója elmondta: az 1999-ben indult projekt első, 9,3 milliárd forint értékű beruházásainak, a kisvárdai és a nagyecsedi lerakónak, illetve a nyíregyházi válogatónak „előre nem látható akadályok miatt csúszott el az eredeti átadási határideje”. Terület kisajátítási gondot említett, ami szerinte „jogharmonizációs hiányosságból adódik”. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy „nem kis nehézség a programban résztvevő 240 települési önkormányzattal egyeztetni”, például a decemberi módosítást 20 helyhatóság még mindig nem hagyatta jóvá képviselőtestületével. Az igazgató a beruházás második ütemének műszaki tartalmáról annyit közölt, később hagyják jóvá és nyújtják be a pályázatot az EU-hoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.