Megugrott az igény az agrárgaranciára

A tervezett beruházásuk költségeit önerőből előteremteni képtelen gazdálkodók az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program révén remélik a megvalósítás finanszírozását, ehhez azonban sok esetben szükség van hitelgaranciára is. Ebben működik közre az alapítvány.

63 százalékkal nőtt az igény

A múlt év tavasza óta egyre többen veszik igénybe a hitelgaranciát – tudtuk meg Ulrich Anikótól. Az AVHGA ügyvezető igazgatója kifejtette: 2007 hasonló időszakához képest 63 százalékkal ugrott meg az igény, ami mindenekelőtt azzal magyarázható, hogy a bankok az egyre kockázatosabb gazdasági környezetben mind fontosabbnak tartják a kockázat csökkentését, s erre az intézményi kezesség igénybe vételét tartják a legalkalmasabb eszköznek. Ez részben annak eredménye, hogy ma már sokkal szigorúbban bírálják el a hitelkérelmeiket a bankok, s emiatt gyakrabban van szükség kezességre. Az elmúlt néhány hónapban jóval gyakrabban fordult elő, hogy nagyobb összegű hitelekre igényelnek kezességet az alapítványtól.

Egyre nagyobb az elutasítottak csoportja

A nehezebb gazdasági helyzet áll a hátterében annak is, hogy a 2007-es esztendőhöz képest jócskán megszaporodott az elutasított kérelmek száma, nagyjából három-négyszeresére. Ráadásul ez a negatív tendencia annak ellenére megfigyelhető, hogy ebben a tekintetben a globális pénzpiaci válság még nem éreztette hatását, az a vállalkozásoknál csak ezután fog megjelenni – emelte ki az ügyvezető igazgató, aki cseppet sem optimista: mindezek miatt a vállalkozások nehezedő helyzetére, a kedvezőtlen tendencia erősödésére számít.

Kezesség akár 80 százalék

Az AVHGA tapasztalatai szerint a társaságok leggyakrabban a vállalkozási tevékenység folytatásához szükséges forgóeszköz finanszírozásra, mezőgazdasági gépvásárlásra és ingatlan beruházások finanszírozására vesznek igénybe hiteleket, s ehhez kérnek garanciát. A kezesség mértéke a hitel összegének legalább 20 százaléka, a felső határ pedig 80 százalék, de mindez a kölcsön nagyságától is függ. Amennyiben nem haladja meg a 100 millió forintot a folyósított összeg, akkor az említett 80 százalék az érvényes, ám e fölött már valamivel kisebb a garancia lehetséges maximuma. A 100 és 300 millió forint közötti hitelt felvevők legfeljebb 60 százalékos kezességgel számolhatnak, míg az ennél többet, de 800 milliónál kevesebbet kérők esetében 50 százalék a limit.

ÚMVP-hez külön segítség

Az ÚMVP támogatást kért és kapott vállalkozók számára kétféle segítséget nyújt az alapítvány. Egyfelől jellemző, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó önrész finanszírozására kapnak banki forrást a gazdálkodók, másfelől pedig a támogatást elnyert projekteknél azért elengedhetetlen a hitelintézet közreműködése, mert utófinanszírozással történik az uniós támogatás kifizetése. Azaz át kell hidalni azt az időszakot, amikor a beruházás költségeit már ki kell fizetni, ám a támogatás még nem érkezett meg a vállalkozó számlájára.

Az árfolyamkockázat kezelése még kihívás

A tapasztalatok szerint rendkívül eltérő, hogy mennyire vannak tisztában a vidékfejlesztési forrásokra számítók a finanszírozási lehetőségekkel. Ulrich Anikó kiemelte: kevéssé ismert, hogy az árfolyamkockázatok miként hatnak a hitelekre és a gazdasági tevékenységre, illetve hogyan lehet kezelni ezt a problémát. Szintén jó lenne, ha mélyebben ismernék a cégek a pénzügyi konstrukciókat, a banki hiteleket, nem megfeledkezve a nem klasszikus termékekről, például a faktoringról, a bankgaranciáról és a lízingről.

AVHA Tanácsadó Kft.

Furcsa eredménye a hitelválságnak, hogy csökkenti az információhiányt – emelte ki az ügyvezető igazgató. A válság miatt ugyanis a pénzügyi kérdések sokkal jobban előtérbe kerültek, mint korábban, többet hallani róluk. A vállalkozóknak Ulrich Anikó azt ajánlja, hogy tekintsék át a különböző lehetőségeket és hasonlítsák össze azokat, hiszen jelentős megtakarítások érhetőek el már a számlavezetési díjakon. Ebben szívesen segítenek a tanácsadók, így a többi között az alapítvány által létrehozott AVHA Tanácsadó Kft.

Itt a vidékfejlesztés ideje

Mivel az ÚMVP eddigi támogatási kiírásainál elsősorban az agrárberuházások voltak jelentősek, eddig ezzel kapcsolatosan igényelték a legtöbb hitelt és garanciát is. A következő időszakban arra lehet számítani, hogy mivel az ÚMVP 3. és 4. tengelyének programjai startolnak, ez kerül fókuszba a kezességvállalás terén is. Új terület lesz a nemrég meghirdetett mikrovállalkozások támogatása, illetve a turisztikai fejlesztések ösztönzését szolgáló intézkedés – a vidékfejlesztésre helyeződik tehát át a hangsúly. Kezességvállalás esetén elvárás, hogy az életképes vállalkozásnak megvalósítható projekttel kell rendelkeznie. Elsősorban a vállalkozás, a hitel és a projekt jellemzői alapján bírálják el a kérelmet, a feltételek arra szolgálnak, hogy kiszűrjék a vélhetően nem fizető ügyfeleket, mindenekelőtt a pénzügyi nehézségekkel küzdőknél lehet probléma. Ugyanakkor egyéb szempontokat is mérlegelni kell, így például kizáró ok lehet, ha egy céget nem jegyeztek be a cégnyilvántartásba.

Visszatérő ügyfeleknek kedvezmények

Az alapítványnak mostanra már vannak visszatérő ügyfelei is, amelyeket lehetőség szerint kedvezményben részesítenek. Fontos tudni, hogy az alapítvány nem közvetlenül a vállalkozókkal van kapcsolatban, hanem a számukra finanszírozási lehetőséget nyújtó hitelintézetekkel. A gyakorlatban tehát a gazdálkodók és a bank között megköttetett hitel-, bankgarancia-, lízing- illetve faktoring szerződésekhez nyújt az alapítvány kezességet. A vállalkozónak csupán annyit kell tennie, hogy jelzi a banknak, amennyiben igénybe szeretné venni a kezességet. Ez esetben a hitelintézet kitölt egy igénylőlapot, majd ezt más szükséges dokumentumokkal – a hitelszerződéssel, illetve gazdálkodásra vonatkozó iratokkal – megküldi az alapítványnak. Az ügyintézésben nem kell részt vennie a hitelkérőnek, az a bank és az AVHGA között zajlik.

Kapcsolódó hírek:
Turizmusfejlesztésre akár 50 millió forintErdei iskolák és munkahelyteremtés Nógrádban Falubusz – ÚMVP-s segítség az egyik legkisebb falunak Népszerű a tanyabuszA pályázók értik az ÚMVP-t, nagy nehézség nem várható Idei összegzés az ÚMVP-rőlBeinduló fejlesztések Észak-Pest megyébenKész Magyarország területfejlesztési értékeléseGráf: a vidékfejlesztési programok megvalósulnakHektáronként 150-250 ezer forintLeader-program SzabolcsbanÚjfajta hitelek a vidékfejlesztésreOktóber 18-tól pályázhatók a vidékfejlesztési programokTámogatással vásárolható tanyabuszokStartolnak a vidékfejlesztési programokBrüsszel elfogadta a magyar vidékfejlesztési jelentéstVidéki rendezvényeket, falunapokat támogat az ÚMVP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.