Mentett mosómedvével gazdagodott a Budakeszi Vadaspark

Új lakóval találkozhatnak a Budakeszi Vadaspark látogatói. A kétéves mosómedve, Gerda izgalmas utat tett meg az erdőből a Vadasparkig. Bár az új állat már augusztus óta a Vadaspark lakója, bemutatását állapotfelmérés, szükséges gyógyászati ellátás majd beszoktatás előzte meg.

A mosómedve 2023 augusztusában érkezett Zirc környékéről, ahol egy élvefogó csapdában találták. A Budakeszi Vadasparkot hivatalos hatósági úton értesítették az állatról és kérték fel a befogadására. A Budakeszi Vadasparkban lakó mosómedve mellé került az egészséges, két év körüli állat, aki új „lakótársához”, Gordonhoz passzoló Gerda nevet kapta.

Az Egészségügyi állapotának alapos felmérését követően kéthetes karanténidőszakot töltött, mely során megkapta az összes szükséges egészségügyi ellátást, beleértve a veszettség elleni oltást, féreghajtást, chipezést és ivartalanítást is. Majd ez után kezdődhetett el a Vadasparkban végleges elhelyezése, a már ott élő mosómedve mellé. Ahhoz, hogy az együttélés zavartalan legyen, kezdetét vette az összeszoktatási folyamat.

 

A mosómedvék társas lények, és bár természetes körülmények között territoriális viselkedést mutatnak, állatkerti környezetben elengedhetetlen, hogy megtanulják a társas együttélést. Erre az agresszív viselkedés minimalizálása, valamint a közös térben élő állatok hosszabb távú életminősége miatt van szükség. A folyamat nem csak az állatok közötti harmonikus együttélést segíti elő, de hozzájárul fajuk és viselkedésük mélyebb megismeréséhez is.

Az állatok jóltartása iránt elkötelezett Budakeszi Vadaspark számára fontos, hogy a lehető legtermészetesebb körülményeket biztosítsa lakói számukra. A mosómedvék intelligens és kíváncsi állatok, így elengedhetetlen, hogy megfelelő stimulációt kapjanak, legyen szó akár fizikai, vagy mentális kihívásokról. Ennek érdekében rendszeres tréningeket és speciális etetési technikákat alkalmaznak, hogy fenntartsák érdeklődésüket és aktivitásukat. Az Észak – és Közép – Amerikából származó mosómedve, hazánkban nem őshonos, invazív fajnak számít. Egy-egy kóbor egyede is a természetben fokozott veszélyt jelent az őshonos élővilágra!

A Budakeszi Vadaspark, mosómedvéivel nem csak egy sikeres állatmentésre és összeszoktatásra mutat példát, de kiemelt szerepet kap az állatjólét és a tudományos alapokon nyugvó gondozás is. Az állatok mindennap megtekinthetők a Budakeszi Vadaspark, mosómedve kifutójánál, továbbá érdemes február 24-én a Farsangi programra ellátogatni, ahol különleges szakvezetésben lehet része a látogatnak, melynek egyik főszereplői a mosómedvék lesznek.