Mentőöv a Nitrogénműveknek

Annyi körvonalazódott, hogy a Magyar Fejlesztési Bank a péti társaság többségi tulajdona és egyéb biztosítékai fejében a meglévő 14 milliárd forintos állami hitelt további tízzel megfejelné, és a költségvetés terhére mindkettő mögé készfizető kezességet vállalna. A vitához muníciót az adhatott, hogy a háttérben egyre elkeseredettebb harc folyik a Nitrogénművek részvényeinek 50 százalékáért Bige László és Rozsnyói György között. Utóbbi perben áll a cég feléért, és a pénzügyminiszternek írt levelében azt állítja, hogy a Nitrogénművek tavalyi hivatalos mérlegében szereplő többmilliárdos nyereséggel szemben ennél is nagyobb veszteséget szenvedett el balul kiütő devizaügyletei miatt.
A kormány elvi álláspontja szerint a péti Nitrogénműveknek, az ország egyetlen műtrágyagyárának minden körülmények között meg kell maradnia – nyilatkozta Gráf József, az agrártárca vezetője. A részletekről azonban még folynak az egyeztetések – tette hozzá. Véleménye szerint ha a talpon maradáshoz pótlólagos állami pénz szükséges, akkor azt biztosítani kell a cég számára. A miniszter szakmai álláspontja szerint a mezőgazdaság zavartalan működése érdekében meg kell maradnia a Magyarországon belüli műtrágyagyártásnak, vagyis nem szabad az ellátást a konkurens külföldi gyártóktól függővé tenni.
Az, hogy az esetleges pénzfolyósítást milyen feltételekhez kellene kötni, az erre szakosodott intézmények szakterülete eldönteni – tette hozzá Gráf József. Úgy vélte: az az ügy szempontjából másodlagos, ha esetleg a feltételek közé tartozna például a tulajdonosváltás – netán az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is részesedéshez juthatna -, avagy csupán az új feltételek nem teljesítése járna egyfajta tulajdonosváltással. Ennek kapcsán az agrárminiszter annyit tartott fontosnak, hogy az üzem ne „külföldi” – ezen belül is semmiképpen sem az esetleges konkurensek képviselőinek – kezébe kerüljön. A miniszter úgy vélte: a pénzügyi feltételeket mihamarabb meg kell teremteni, mivel az üzemnek szakmai vélemények szerint legkésőbb januárban el kell kezdenie a termelést.
Szakértők szerint a szokásos banküzemi körülmények között nem teljesen lenne vállalható egy újabb 10 milliárdos hitel egy hasonló cégnek. Ugyanakkor Péten úgy látják, a 2014-ben lejáró MFB-hitelt eddig mintaszerűen, sokszor előtörlesztéssel is fizették. Azt nem tagadták, hogy új működési hitelre lenne szükség, de csak azért, mert a Nitrogénművektől az OTP Bank megvonta a hitelt. A cégnél is hangsúlyozzák, hogy egy 10 milliárd forint körüli gyorshitel eltörpül a cég 100 milliárdos értékéhez képest.

Kapcsolódó hírek:
Néhány hétre leállt a Nitrogénművek Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.