Nagy a tolongás az ABInBev sörgyárai iránt

A versenyző pénzalapok közül eddig a brit eredetű, kizárólag Európában befektető Cinven, az amerikai-európai-ázsiai Warburg Pincus, a vállalatvezetői kivásárlások támogatására szakosodott, amerikai eredetű nemzetközi CVC Capital Partners, a vállalatok feljavítására és továbbadására szakosodott amerikai TPG Capital és a kölcsöntőkével végrehajtott felvásárlásokra összpontosító, szintén amerikai Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) nevét ismerik a piaci megfigyelők.

Mit akar az ABInBev?

Az ABInBev tizenegy sörgyárat akar eladni Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Montenegróban, Romániában és Szerbiában. A licitálás első szakasza várhatóan két hét múlva véget ér. Az Inbev tavaly vásárolta fel 52 milliárd dollárért az amerikai Anheuser-Busch sörcéget, azóta változtatta nevét ABInBevre, és tevékenységében Észak- és Dél-Amerikára akar összpontosítani. Az ABInBev most az amerikai terjeszkedés miatt megnőtt adósságát akarja csökkenteni, november végéig 7 milliárd dollár értékben akar eladni részesedéseket szerte a világon. Idén eddig már 3 milliárd dollárt szerzett a dél-koreai Oriental Breweryben és a kínai Tsingtao Breweriesben volt részesedései eladásából. Az Oriental Breweryt a KKR befektetési alap vette meg a múlt hónapban 1,8 milliárd dollárért. Oroszországi és ukrán márkáit egyelőre nem akarja értékesíteni az ABInBev.

Szakmai befektetők nyomulnak

Elemzők szerint szakmai befektetők jelentkezése nem várható. A világon második helyezett brit-dél-afrikai-amerikai SABMillernek és a harmadik helyezett holland Heinekennek részint nincs pénze, részint versenyfelügyeleti problémákkal is szembekerülnének Csehországban, Magyarországon és Romániában, ahol szintén jelentős a piaci részesedésük. Az InBev a belga Interbrew és a brazíliai Companhia das Bebidas das Americas SA (AmBev) 2004-es egyesülésével alakult meg, 9,2 milliárd eurós ügyletben. Az 1973-ban alapított Borsodi Sörgyár többségi részesedését 1991-ben szerezte meg az Interbrew az Állami Vagyonügynökségtől, ez volt a belga csoport első nagyobb külföldi felvásárlása.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Kiszáll Közép-Európából a Borsodi tulajdonosa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.