Negyven huszár ágya csatasorban a cíviseknél

A negyven szobás, öt lakosztályos szálloda negyven személynek ad munkát; a beruházáshoz 211 millió forintot az Észak-alföldi Regionális Operatív Program kereskedelmi szálláshelyek és szolgáltatások minőségi fejlesztése pályázaton nyertek el – tette hozzá. Pajna Zoltán (Fidesz), Debrecen alpolgármestere szerint az elmúlt 10 évben két és félszeresére nőtt a városban az idegenforgalmi és vendéglátóipari vállalkozások száma, s immár kétezer jó színvonalú vendégággyal várják a turistákat. A Simonyi József egykori huszár ezredesről (óbesterről) elnevezett Hotel Óbester a Nagyerdőbe vezető Péterfia utcán épült fel, amelynek folytatása az a szintén róla elnevezett Simonyi út, ahol a néhai ezredes fákat ültetett huszáraival. A Jókai Mór által „a legvitézebb huszár”-nak nevezett Simonyi József nevéhez kapcsolódik a nagyerdei vigadó és fürdő létrehozása is. Az új debreceni szálló valamennyi szobájában helyi művészek festette, mulató, vagy szerelmeskedő huszárokat ábrázoló képeket helyzeték el, a folyosókon pedig több mint száz, a világ huszárságát bemutató képet helyeztek el. Az avatáson egy hatalmas méretű freskót is lelepleztek. A Huszártalálkozó 2010 című alkotáson huszárruhában, lovon látható Kósa Lajos (Fidesz) Debrecen polgármestere, Pajna Zoltán, Boros József, több közismert helyi vállalkozó, és a város főépítésze is.

Fentiek kapcsán az AGRARHASZON.HU csak mértékkel és nagyon szerényen – bár e weboldal sokak szerint nem csak a Kárpátok, hanem az egész vidéki Magyarország éber őre – megemlékezik most a kiváló Simonyi óbesterről egy kis versikével és életrajzi adalékkal a következőképp:

Versike: Simonyi óbester kisgyerek korába / felmászott egyszer a Veres toronyba. / Veres volt a torony, veres a teteje, / Simonyi óbester majd megszakadt bele.

Életrajz: Apja mészárosmester volt. Önként állt katonának s olyan vitézül harcolt, hogy mint huszár főhadnagy 1802-ben elnyerte a Mária Terézia-rendet s ezzel 1806-ban az osztrák, 1815-ben a m. bárói rangot. Később ezredességig vitte. Részt vett többek között a wagrami és a lipcsei csatában. 1828-ban felfüggesztették az ezredparancsnokságtól. Négy évig vizsgálat folyt ellene. Az 1832. ápr. 23-án hozott ítélet megfosztotta rangjától s több évi várfogságot szabott rá. Fél év múlva börtönében meghalt. Elitéltetésének oka máig nincs tisztázva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.