Nemzetközi kapcsolatokkal lesz teljes a vidéki hálózat

A hálózat lényege, hogy ne csak az országon belül, hanem határokon túl is kapcsolatot teremtsen a vidékfejlesztés szereplői között. Példának okáért egy toszkánai borász és egy tokaji kollégája rengeteg hasznos információval segítheti egymást.

Magyarország éltanulónak számít

Hazánk éltanulónak számít a vidéki hálózat megteremtésében: az európai uniós tagállamok között az elsők egyikeként teremtette meg a vidéki szereplők és a vidékfejlesztésért dolgozó kormányzati szervek közös fórumát, amelyet amilyen hamar csak lehet, igyekeznek hozzákapcsolni a nemzetközi hálózathoz. A közösség valamennyi országában létrehoznak ugyanis egy hasonlóan szervezett információs hálót, amelynek eredményeképp nemcsak a nemzeti tapasztalatok hasznosulhatnak, hanem nemzetközivé válik az együttműködés – fejtette ki Pásztohy András főtitkár. Az egyes országokra rábízták, hogy miként hívják életre ezt a hálózatot, a lényeg, hogy Andalúziától a Dél-Alföldig, Kelet-Angliától Észak-Magyarországig, Normandiától Dél-Dunántúlig segíthessék egymást a vidék szereplői. A vidéki hálózat csak ezt követően érheti el valódi célját, teljesítheti 100 százalékosan a kiszabott feladatát.

Áramoltatni az információt

Ahhoz, hogy mindez ne csak elképzelés legyen, hanem valóban hatékonyan működjön is, nélkülözhetetlen az információáramlás megteremtése – szögezte le Pásztohy András -, ennek színtere a vidéki hálózat. Össze kell kapcsolni vállalkozót a vállalkozóval, önkormányzatot az önkormányzattal, de ugyancsak létre kell hozni kapcsolatokat a vállalkozók és az önkormányzatok, a civil szervezetek és az egyházak vagy éppen a civil szervezetek és a gazdálkodók között. Mindenki mindenkinek segíthet, a tapasztalatok, a helyes irány kijelölése az azonos és a más területeken tevékenykedőknek éppúgy jól jöhet. – A közösségfejlesztéssel lehet talán a legeredményesebben fokozni a hatékonyságot, s ha ezt nemcsak felismerjük, hanem át is ültetjük a gyakorlatba, akkor lényegesen előrébb juthatunk – szögezte le a főtitkár.

Mindenkit összekötni mindenkivel

A hálózat tehát mindenkit összeköt mindenkivel, akinek a vidékfejlesztéssel kapcsolata van. Ám nem kizárólag a helyi szereplőkről van szó. A kormányzat képviselőit is integrálják ebbe a szisztémába, sőt összekötik mindezt a nemzetközi hálózattal, az EU más tagországainak hasonló szerveződéseivel. A civil szervezetek, a gazdálkodók, a vállalkozók szintúgy könnyen segíthetik egymást a határokon átnyúló kapcsolatok megteremtése nyomán, hiszen ily módon megismerkedhetnek egymással és egymás tevékenységével azok, akik különböző országban, ám ugyanolyan területen dolgoznak. Például információt és tapasztalatot cserélhetnek a toszkánai vagy éppen veronai borászok tokaji vagy egri társaikkal, s ezáltal gyorsabban és eredményesebben fejleszthetnek.

Egymás eredményeire építeni

Így ugyanis nem kell mindenkinek minden apró részletet magának megtapasztalnia, hanem egymás eredményeire építhetnek. Hasonlóképpen ösztönözheti egymást az idegenforgalom több szereplője, függetlenül attól, hogy Dél-Itáliában, Dél-Spanyolországban, az egyik görög szigeten vagy éppen valamelyik magyarországi régióban keresi a kenyerét. Alapjaiban olyan ez, mint egy testvérvárosi kapcsolat, csak lényegesen gyakorlatorientáltabb és kiterjedtebb. S nem utolsó sorban piaci szempontokat szintúgy figyelembe vesz.

Több tárca is érdekelt

Ezt a párbeszédet itthon tavaly év végén indították el, s megalakult a hálózat tanácsa. Abban helyet kaptak az akciócsoportok küldöttei, azaz összesen 96 képviselője az egyes térségeknek. Ezen kívül az ÚMVP monitoring bizottságának tagjai képviseltetik magukat. Ők azok, akiknek feladata a vidékfejlesztési támogatások helyes és a céloknak megfelelő felhasználásának kontrollálása. A tanácsban helyet kaptak továbbá a Földművelésügyi Érdekegyeztető Tanács delegáltjai is. A tanács elnöksége véleményt formál, érdekeket egyeztet és javaslatot tesz. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumon kívül öt tárca érdekelt ebben: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve az Önkormányzati Minisztérium. A vidékfejlesztést bármennyire is érintő kérdésekben ki kell kérni az MNVH elnökségének véleményét, amely ezzel komoly alakító szereplőjévé vált a folyamatoknak.

Szépen fejlődő körzetek

Pásztohy András szerint a vidéki hálózat eredményessége nem konkrét számokban lesz mérhető, hanem abban, hogy azon vesszük észre magunkat: az Ormánság, a Zselicség vagy az ország más körzetei milyen szépen fejlődnek. Mindez már most megkezdődhet, hiszen az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében január 10-ig továbbított támogatási kérelmek jóváhagyását követően tavasszal kezdődhet meg az érdemi munka, pezsdül a vidékfejlesztés – emelte ki a főtitkár, aki szerint hamarosan megmozdul a tőke, és szebbé, vonzóbbá válnak a vidéki régiók, amelyek egyúttal telítettebbek lesznek szolgáltatásokkal is.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP irányító hatóságának támogatásával.

Kapcsolódó hírek:
Társult hazai termelők támogatásaVállalkozásfejlesztés az Ipoly menténSok lehetőséget rejt az ifjúsági turizmus Takarékszövetkezeti kölcsön is segíti az ÚMVP-t Vidékfejlesztési gyorsmérlegAz Őrség sokakat vonz, mégis kevés a szálláshely Kozárdi rendezvények: fesztiválok és turizmusélénkítésNagy lehetőségek a CserhátaljánFalu a városban – I. Európai LEADER ExpoAktív önkormányzatok Pest megyébenKutatói értékelés az ÚMVP-rőlÚMVP-források – jelentős érdeklődés a Balaton-felvidékenVidéki rendezvények ÚMVP-támogatással Új lehetőség a borászoknak – a borturizmus fellendítése Az ÚMVP támogatási keret harmadáról már döntöttekA sikeres jövő kulcsa a mikrovállalkozások segítéseKulcsszavak: vidékfejlesztés, hálózat, LEADER, MNVH Ifjúsági turizmus fejlesztésére ÚMVP forrásokA falusi turizmus új perspektívája – a borút LEADER: az összefogás művészeteForgács Barnabás: versenyképesség, versenyképesség…Projektmenedzselés felső fokon – Károly Róbert Főiskola Célkeresztben az idegenforgalom a Dél-Mátrában Vidékfejlesztés: ezernél több pályázat a Dél-DunántúlonMegalakult az MNVH Tanácsa és Elnöksége Legközelebb áprilistól lehet beadni tanyabusz számlát Falubusz – ÚMVP-s segítség az egyik legkisebb falunakNépszerű a tanyabuszA pályázók értik az ÚMVP-t, nagy nehézség nem várható Idei összegzés az ÚMVP-rőlBeinduló fejlesztések Észak-Pest megyébenKész Magyarország területfejlesztési értékeléseGráf: a vidékfejlesztési programok megvalósulnakHektáronként 150-250 ezer forintLeader-program SzabolcsbanÚjfajta hitelek a vidékfejlesztésreOktóber 18-tól pályázhatók a vidékfejlesztési programokTámogatással vásárolható tanyabuszokStartolnak a vidékfejlesztési programokBrüsszel elfogadta a magyar vidékfejlesztési jelentéstVidéki rendezvényeket, falunapokat támogat az ÚMVP  


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.