Népszerű a tanyabusz

A támogatás, mint minden EU-s pályázat esetében, ezúttal is utófinanszírozású, a számlákat pedig múlt év december 31-ig várták az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalban (MVH). Az idén már negyedévenként számolhatnak el a projektgazdák. A legaktívabbak a dél-alföldi települések voltak: itt több, mint 100 buszt szerezhetnek majd be a program támogatásával.
Jelentős eredményt vártak megalkotói az úgynevezett tanyabusz-programtól, amelynek segítségével a nehezebben megközelíthető településeken élők közlekedését szerették volna megoldani. Ennek a támogatásnak a közvetlen haszna a gépjárművel nem rendelkező vidéki emberek helyzetének javítása volt. A program révén ugyanakkor növekedett a hátrányos helyzetű kistelepülések és tanyák esélyegyenlősége is. Mindennek nyomán javulhat az ilyen területeken lakók életminősége, s könnyebbé válhat számukra a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás, a szociális alapellátások elérése – részletezte Margittai Miklós, az MVH elnöke.
A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy a tanyabusz programban fantáziát láttak az érintettek. A támogatási kérelmeket két időszakban lehetett beadni, s a két ciklusban együttesen 1198 beadványt regisztráltak. Az MVH-hoz beérkezett kérelmekben a tanyabuszok beszerzésére és üzemeltetésére vállalkozók elképzeléseik valóra váltásához összesen 9,45 milliárd forintot igényeltek. Elsőként 2008. márciusában és áprilisában várták a jelentkezőket. Akkor 761 kérelmezőt regisztráltak. S már ekkor is jól látszott, hogy igény lenne a folytatásra. Második alkalommal tavaly május 12. és június 9. között várták a támogatási kérelmeket. Ebben az időszakban további 437 igénylő adta be a szükséges  dokumentációt a hivatalhoz.
Azóta nem csupán a beérkezett anyagok regisztrálása és formai ellenőrzése történt meg, hanem el is bírálták a kérelmeket. A múlt év december elejéig 1086 kérelmező számára született kedvező döntés, s a megvalósítást 8,56 milliárd forintnyi támogatás segíti. A döntésről született határozatokat a hivatal már postázta az érintetteknek – mondta Margittai Miklós, hozzátéve: ennek kézhezvételét követően már meg is rendelhették az uniós pénzeknek köszönhetően beszerezhető járműveket a kedvezményezettek.
Nem marad le azonban semmiről az sem, aki 2008-ban nem nyújtott be támogatási kérelmet, 2009-ben ugyanis több alkalommal módja lesz még erre. A későbbiekben ugyanis negyedévenként várják a számlákat az MVH-nál, így áprilisban, júliusban és októberben továbbíthatják azt a nyertesek. Fontos tudni: ahogy az uniós támogatások esetében mindig, úgy ezúttal is utófinanszírozással valósulhatnak meg a projektek.
A múlt év december elejéig egyébként mindössze két kifizetési kérelem érkezett be az MVH-hoz. Ebből az elnök tájékoztatása szerint arra lehet következtetni, hogy még csak két busz beszerzése jutott el abba a szakaszba, amikor a kedvezményezettek lehívhatják a támogatást, azaz a jármű vételárát. Vélhetően másutt még a beszerzésekkel foglalatoskodnak, ezt számos tényező lassíthatja, például a közbeszerzési eljárás miatt elhúzódhat a folyamat. Az eddigi tapasztalatok szerint a kérelmezők jellemzően 8 millió forint körüli összeget igényeltek. Ettől függetlenül létezik azonban korlátozás: egy igénylőnek legfeljebb 40 ezer eurós – vagyis 10 millió forintos – támogatás adható. Ez pedig azt jelenti, hogy aki ennél többet szeretne költeni, annak ki kell egészítenie a rendelkezésére álló támogatás összegét.
A legtöbben a Dél-Alföldi régióból szerettek volna élni ezzel a lehetőséggel. Az itteni falvak voltak a legaktívabbak és a legsikeresebbek a program során.  Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében összesen 194 település jelezte igényét tanyabuszra, s összesen 101 jármű beszerzéséhez kaptak támogatást. A Közép-Dunántúli régióból ugyancsak szép számmal érkeztek be kérelmek. Így hasonló nagyságrendben szerezhetnek be autóbuszt Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében is. Itt összesen 102 jármű állhat üzembe a támogatásoknak köszönhetően. A támogatást igénylő települések száma 400 fölötti volt. Az Észak-Alföldön 46, a Dél-Dunántúlon pedig 38 százalékot tett ki a támogatottsági arány – tájékoztatott Margittai Miklós.

A pályázók értik az ÚMVP-t, nagy nehézség nem várható Idei összegzés az ÚMVP-rőlBeinduló fejlesztések Észak-Pest megyébenKész Magyarország területfejlesztési értékeléseGráf: a vidékfejlesztési programok megvalósulnakHektáronként 150-250 ezer forintLeader-program SzabolcsbanÚjfajta hitelek a vidékfejlesztésreOktóber 18-tól pályázhatók a vidékfejlesztési programokTámogatással vásárolható tanyabuszokStartolnak a vidékfejlesztési programokBrüsszel elfogadta a magyar vidékfejlesztési jelentéstVidéki rendezvényeket, falunapokat támogat az ÚMVP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.