Növelni kell a mezőgazdaság versenyképességét

miTöbb mint 17 százalékkal bővült a mezőgazdasági beruházások növekedési üteme 2019 első félévében – mondta Nagy István agrárminiszter a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének regionális szakmai napján.

A miniszter az eseményen megtartott előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdasági termelés versenyképességét rövid távon is növelik a Vidékfejlesztési Program beruházási támogatásai. Emellett az évente mintegy 400 milliárd forintos nagyságrendet képviselő közvetlen források és a csaknem 100 milliárd forintot kitevő nemzeti támogatások javítják a gazdálkodók pénzügyi helyzetét. Kiemelte: a magyar agrárium csak akkor lehet sikeres, ha minél több fiatal érzi, hogy megtalálja benne hivatását.

A tárcavezető emlékeztetett: szeptember végén indult el a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti célú beruházási hitelekhez kapcsolódó új kamattámogatási program. A kezdeményezésnek köszönhetően az Agrárminisztérium 100 milliárd forintnyi beruházási hitelhez nyújt kamattámogatást az elsődleges mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó fejlesztést megvalósító kis- és középvállalkozásoknak, valamint az erdészeti célú beruházást és mezőgazdasági termék feldolgozást megvalósító kkv-k, illetve nagyvállalkozások számára.

Kifejtette: Magyarországon a szarvasmarhák száma idén júniusban éves összesítésben meghaladta a 890 ezret, ami 2010-hez képest több mint negyedével nőtt. Az állatállomány többségét a gazdasági szervezetek tartják, de a húshasznú állomány bővülésével párhuzamosan előtérbe kerül az egyéni gazdaságok szerepe. Az Európai Unió élő marha termelése évek óta stabilan csaknem 8 millió – tette hozzá Nagy István.

A miniszter szerint, a húsmarha ágazat versenyképességének javítása több tényezőn múlik: a szervezettség növelésén; a betegségek megelőzésén; a hatályba lépő új EU-s és a kapcsolódó hazai állattenyésztési jogszabály előírásainak való megfelelésen; a támogatási és fejlesztési lehetőségeken és a piaci szereplők együttműködésén.

Kifejtette: a minőségi marhahús-termelés és a fogyasztás ösztönzése meghatározza az ágazat jövőjét, a fejlődés és fejlesztés irányát. Bár a húsmarhatartás az utóbbi évek sikertörténete az állattenyésztés ágazatait tekintve, ugyanakkor hazánk versenytársai is fejlődnek a régióban, ezért megkerülhetetlen feladat a termelési hatékonyság növelése – hangsúlyozta a tárcavezető.