Olajpiaci hírek

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) azt jósolta, hogy a világ kőolajfogyasztása jövőre átlagosan napi 85,2 millió hordó lesz, 1,7 százalékkal több az idénre várt átlagnál. Egy hete az IEA még csak 1,4 százalékos növekedést várt. Olajpiaci hír, hogy Oroszországban gyakorlatilag korábbi szintjén maradt a kőolaj és gázkondenzátum kitermelése az idei első félévben, a felszínre hozott nyersanyag 242,5 millió tonnát tett ki. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint az idei első félévben 0,1 százalékkal növekedett a kitermelés az egy évvel korábbihoz képest. Az elmúlt másfél évben először mértek növekedést, ha még ily szerényet is. Az orosz pénzügyminisztériumban pénteken bejelentették, hogy augusztus elsejétől tonnánként 220-224 dollárra emelik az orosz kőolaj exportvámját a július elsejétől érvényben lévő, tonnánként 212,6 dollárról. Június 15-től július 9-ig az orosz kőolajat hordónként átlagosan 66,64 dollárért értékesítették – tették hozzá.

Nyomul a Janaf

Eközben a horvát Janaf olajvezeték üzemeltető vállalat infrastruktúrájának modernizálásán dolgozik annak érdekében, hogy megteremtse az adriai olajpiaci jegyzés és nemzetközi kereskedelem technikai előfeltételeit. A Janaf nem saját maga kíván szerepet vállalni a nemzetközi olajkereskedelemben, hanem meg kívánja teremteni annak feltételeit, hogy az érdekelt olajkereskedő cégek kihasználhassák az észak-adriai Omisalj mélymerülésű olajterminál kapacitásait. „Azok a tárolási és szállítási kapacitás bővítő beruházások, amelyeken jelenleg dolgozunk, megteremtik az adriai spot-olajpiaci jegyzés létrehozásának a lehetőségét. Omisalj ezáltal részese lehet a mediterrán olajpiacnak” – írja a Janaf Reuters hírügynökségnek eljuttatott közleménye. A Janaf 1,9 milliárd kunás (360,9 millió dollár) beruházási programja három helyszínen irányozza elő a tárolási kapacitás bővítését. Jelenlegi tárolási kapacitása 900 ezer tonna olaj, amit 2,2 millió tonnára kíván növelni.

Kétirányú forgalmazási feltételek

A Janaf üzemelteti az Észak-Adriát Horvátország belső területeivel, Szerbiával és Magyarországgal összekötő vezeték szakaszokat. A vállalat modernizálja az Omisalj kikötőt Sisak várossal összekötő vezeték szakaszt is és megteremti a kétirányú forgalmazás technikai feltételeit. Jelenleg a vezetékszakasz csak a kikötőből képes az ország belső területei felé szállítani az olajat. A Janaf 75 százalékban a horvát kormány tulajdonában van, a fennmaradó 25 százalékon pedig a horvát INA olajtársaság osztozik több befektetési alappal. Az INA legnagyobb részvényese a magyar Mol olajtársaság. A Janaf az idei első negyedévben 124,1 millió kuna forgalmat bonyolított, 51 százalékkal magasabbat mint az előző évi bázis időszakban, adózott eredménye pedig 19 millió kuna lett 8,2 millió után.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.