Plusz juttatással segíti dolgozóit a Nitrogénművek

nmA koronavírus járvány miatti rendkívüli veszélyhelyzet időtartamára 2020. április 13-tól, az addigi 8 órás folyamatos műszakos munkarend helyett 12 órás műszakos munkarendre állt át a műtrágyapiac legnagyobb hazai szereplője, a Pétfürdőn teljes kapacitással működő Nitrogénművek Zrt. Az átállás az új munkarendre a társaságnál működő szakszervezettel való előzetes egyeztetés után történt.Az átállás célja az volt, hogy a Nitrogénművek Zrt. működését zökkenőmentesen fenn lehessen tartani, abban az esetben is, ha átmenetileg csökkenne a dolgozói létszám, továbbá a munkavállalókat megóvja a gyakoribb műszakváltás esetén fokozottabb járványveszélytől.

A társaság vezetése ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a munkarend megelőző intézkedésként történt megváltozása a dolgozóknak és a családoknak más típusú megterhelést jelent a megszokotthoz képest, különösen a járvány idején. Ezért a megváltozott munkarendben elvégzett munka idejére, a változásban érintett munkavállalók számára, havi egyösszegű bónusz juttatása és 43,33 százalékos átlag műszakpótlék fizetése mellett döntött, ez az extra juttatás együttesen havonta akár 60 ezer forinttól 80 ezer forint összegig is terjedhet. A járvány miatt kialakult bizonytalan munkaügyi helyzetben ez az összeg a családok számára egyfajta „szociális kompenzációt” is jelenthet – mondta Fábry Eszter, a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója.

A fenti juttatás a cég folyamatos műszakban dolgozó, a veszélyhelyzet idejére 12 órás műszakos munkarendre áttért, mintegy 270 munkavállalójának jár. A Nitrogénművek Zrt. a 12 órás műszakos munkarend időszaka alatt külön buszjáratot is indított azoknak a dolgozóinak, akik nem tudják megoldani a munkába járást az új munkarendben.