Románia és Magyarország hasznosan működnek együtt

Medgyessy Péter bukaresti látogatásán Vasile Puscas európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterrel megvitatta, hogyan lehet az európai pénzeket a leghatékonyabban felhasználni. A keretek kihasználásának vannak például technikai – például informatikai – feltételei, ellenőrizhető, átlátható pályáztatásra van szükség. Romániában szerinte jól hasznosíthatják a magyar vállalatok ezzel kapcsolatos ismereteit.

Megmutatkoznak a gyengeségek

Egyetértettek abban, hogy a gazdasági világválság közepette megmutatkoztak az Európai Unióhoz csatlakozott kelet-közép-európai országok gyengeségei. Medgyessy szerint olyan pénzügyi konstrukciókat kellene találni, amelyekkel át lehetne vészelni ezt az átmeneti állapotot, amelyben már tagjai vagyunk ugyan az uniónak, de még nem vagyunk elég erősek. Elsősorban azt kell felmérni, hogy milyen gazdaságösztönző eszközöket lehet bevetni – mondta Medgyessy, aki azt vallja, hogy életveszélyes túlságosan sok pénzt pumpálni a gazdaságba, mert az előbb-utóbb inflációt gerjeszt. Olyan alapokat kellene létrehozni – például az EBRD keretén belül – , amelyek üzleti alapon segítik az átalakulást, átvállalnak bizonyos terheket, de nem adnak ingyen kedvezményeket – mondta a volt miniszterelnök.

A mezőgazdasági érdekek

Mind Puscassal, mind pedig Miron Moldovannal, a román mezőgazdasági tárca főtitkárával mélyrehatóan elemezték a mezőgazdaság helyzetét. Medgyessy Péter szerint Magyarország egyszerre érdekelt a mezőgazdaság modernizációjának felgyorsításában (ez viszont csak úgy lehetséges, ha más helyekről forrásokat csoportosítunk át), illetve abban, hogy a magyar vidék megtalálja a fejlődés lehetőségét. A magyar mezőgazdaságnak jó a teljesítő képessége, minőségét tekintve pedig Európa egyik legjobb mezőgazdasága – mondta. A román mezőgazdaság még a magyarországinál is nagyobb tőkehiánnyal küszködött, ennek pótlására különböző garancialapokat hoztak létre – emlékeztetett.

Gázügyben összefoghatnánk

Tudor Serban gazdasági minisztériumi államtitkárral azt a kérdést érintették, miként lehet biztonságosan szavatolni az energetikai ellátást. A januári gázválság rámutatott arra, milyen bajok származhatnak abból, ha nincs megfelelő tartalék – mondta Medgyessy. Szerinte a részben Magyarországon, részben Romániában épülő tározókat össze lehetne kötni, illetve közösen lehetne hasznosítani, közösen lehetne végezni a kereskedelmi tevékenységet is. Közösen akár építeni is lehetne tározókat, amelyek révén harmadik országokat tudna a két ország kiszolgálni – fejtette ki Medgyessy Péter.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.