Szinten kell tartani a KAP-ot az éghajlat miatt is

ao2A gazdák új agrotechnikai eljárások alkalmazásával, erdőtelepítésekkel hozzá tudnak járulni az éghajlati változások hatásainak mérsékléséhez, ehhez viszont nélkülözhetetlen az európai uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásainak legalább a jelenlegi szinten tartása a 2020 utáni időszakban is – erről beszélt Nagy István agrárminiszter Helsinkiben, az uniós mezőgazdasági miniszterek találkozóján.

Az ülésen egyebek között a mezőgazdaság és a gazdálkodók klímapolitikában betöltött szerepéről egyeztettek. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a talajok szénmegkötő-képességének javítása és ezzel összefüggésben az erdőtelepítés kiemelten fontos a fenntartható mezőgazdasági termelés megvalósításához. Nagy István hangsúlyozta, hogy közös érdek a talajok minőségének megóvása, amelyhez elengedhetetlen a gazdálkodók fokozottabb bevonása és ösztönzése.

Rámutatott: az éghajlatváltozás negatív hatásainak kivédésében kiemelt szerepe van az erdőknek is. Beszámolt arról, hogy a magyar kormány elkötelezett szándéka, hogy az ország erdősültségét 22 százalékról 27 százalékra emelje. Ezt a célt szolgálhatja majd az országos fásítási program, amelyhez kapcsolódóan az agrártárca az idén a duplájára emelte az erdőtelepítéshez igényelhető jövedelempótló támogatások összegét, illetve megnövelte a támogatások igénybevételének időtartamát.

Hangsúlyozta: a KAP-nak is megfelelő ösztönzőket kell nyújtania a gazdák számára. A tárcavezető szerint a megfelelő támogatási eszközök nem lehetnek hatékonyak megfelelő nagyságú uniós források nélkül. Nem lehet többet kérni a gazdáktól úgy, hogy közben az Európai Unióban csökkentenék a támogatásokat – emelte ki.

A találkozó alkalmával az uniós miniszterek fákat ültettek a dél-finnországi Nuuksio Nemzeti Parkban, és meglátogatták a Haltia elnevezésű természetvédelmi bemutató központot is.