Támogatás Ukrajnának, válasz a gazdáknak: a képviselők az EU-csúcsról vitáztak

A képviselők értékelték az Európai Tanács legutóbbi üléseinek eredményeit Michel és von der Leyen elnökökkel © Európai Unió, 2024 – EP

A képviselők kedden megvitatták a legutóbbi uniós csúcstalálkozók, különösen az Európai Tanács február 1-i rendkívüli ülésének eredményeit Michel és von der Leyen elnökökkel.

„Határozottság, egység és vezetés,” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki szerint ez az üzenet, amelyet az EU Ukrajnának küldött a legutóbbi döntéseivel, a csatlakozási tárgyalások előtti út megnyitásával és a pénzügyi segélycsomag jóváhagyásával. Az EU-t „Oroszország nem fogja megfélemlíteni”, és „mindaddig támogatni fogja Ukrajnát, amíg szükséges,” – tette hozzá. Michel megerősítette az EU ígéretét, hogy több lőszert biztosít az országnak, és kijelentette, hogy „az Ukrajnának küldött minden euró befektetés a saját biztonságunkba, jólétünkbe és stabilitásunkba”.

A Közel-Kelettel kapcsolatban Michel elnök azt mondta, az EU-nak minden tőle telhetőt meg kell tennie a konfliktus regionális eszkalálódásának megelőzése, a humanitárius vészhelyzet kezelése és a kétállami megoldás érdekében. Ismételten kijelentette, hogy a nemzetközi jog tiszteletben tartása az EU DNS-ében van, és határozottan elutasította a „kettős mércék” alkalmazását a konfliktus értékelésekor. Michel megértését fejezte ki az európai gazdák elégedetlenségével és panaszaival kapcsolatban, és sürgette a párbeszédet, hogy meggyőző választ tudjanak adni számukra.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke szerint az Ukrajnának nyújtandó 50 milliárd eurós segélycsomagról szóló megállapodás kiszámíthatóságot biztosít az ország számára az elkövetkező négy évre. „Ez azt jelenti, hogy kiállunk Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges,” – mondta. Az EU hosszú távú költségvetésének felülvizsgálatával kapcsolatban hangsúlyozta, az EU most már rendelkezik a pénzügyi forrásokkal ahhoz, hogy megbirkózzon azokkal a kihívásokkal, amelyekkel szembe kell néznie ebben az évtizedben.

A gazdák tiltakozásával kapcsolatban von der Leyen elnök elmondta, hogy „uniós élelmiszer-termelési rendszerünk egyedülálló, gazdáink a világ legjobb minőségű élelmiszereit állítják elő, ezért tisztességes fizetést kell kapniuk”. Bejelentette, hogy a Bizottság visszavonja a növényvédő szerek csökkentésére vonatkozó javaslatát, és hogy a nyár végére az EU mezőgazdaságának jövőjéről folytatott stratégiai párbeszéd eredményei alapján egy jelentésben ismertetik a jövőbeli reformok lehetőségeit.

A parlamenti többséget képviselő EP-képviselők megismételték, hogy Ukrajna védelme Európa védelme is. Kifejezték rendíthetetlen támogatásukat az ország iránt, és megjegyezték, hogy a fegyverek és lőszerek szállítását fel kell gyorsítani. Néhány képviselő felvetette a befagyasztott orosz eszközök felhasználásának gondolatát és az aggasztó politikai fejleményeket az Egyesült Államokban, míg mások a háború Ukrajnán túli elterjedésének veszélyét vetették fel, és arra figyelmeztettek, hogy a jelenlegi fegyverkezési verseny nem fenntartható.

A gazdatüntetésekkel kapcsolatban a felszólalók többsége azt mondta, új megközelítésre van szükség az EU közös agrárpolitikája és a zöld átállásra vonatkozó jövőbeli jogszabályok tekintetében, kiemelve a kettős szakpolitikai célt: a gazdák megélhetésének biztosítását és az EU élelmiszer-termelésének biztonságát. A legtöbb képviselő azt mondta, egyszerre kell megoldást találni ezekre a kérdésekre, és sokan óva intettek a populista hangoktól, amelyek ezt az összetett problémát megpróbálják átpolitizálni. Néhány képviselő a gazdák közvetlenebb pénzügyi támogatását, illetve a mezőgazdasági termékek importjának korlátozását szorgalmazta.