Társadalmi vita kezdődik a vízgazdálkodási és aszálystratégiáról

A kormány megkezdte a nemzeti vízgazdálkodási és aszálystratégia előkészítését, ennek része az ősszel kezdődő társadalmi vita; a részletes tervezet várhatóan jövő nyárra készül el – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter.


Fazekas Sándor közölte: a stratégia megalkotására azért van szükség, hogy Magyarország képes legyen alkalmazkodni a klímaváltozás következményeihez. A tervezetnek több évtizedre kell irányt mutatnia és feladatokat szabnia ahhoz, hogy az Alföld ne váljon elsivatagosodó, egyre nehezebben élhető vidékké – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a szaktárca célja megtöbbszörözni a magyarországi öntözött mezőgazdasági területeket, és ösztönözni a halastavi gazdálkodást, valamint a rizstermesztést. Utóbbival kapcsolatban szólt arról is, hogy az 1950-es  években még mintegy 50 ezer hektáron, ezzel szemben napjainkban mindössze 3-4 ezer hektáros területen termesztett rizs  értékes növénykultúrája a magyar agráriumnak. Előnyei közé tartozik, hogy közepes, vagy gyengébb minőségű talajokon is gazdaságosan termelhető. Emellett termesztésének sajátos technológiája miatt vízmegtartó szerepe is jelentős, ráadásul nem csak ízletes, de egészséges táplálék is – emelte ki a tárcavezető. Az eseményen Kittlinger Dóra, az Indián Rizs Kft.
ügyvezetője elmondta: 23 éve Kisújszálláson működő, többségi amerikai tulajdonban lévő cégük Európában egyedüliként
Magyarországon – Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Békés megyében – összesen 900 hektáron termeltet indián rizst. Az amerikai
Észak-Minnesotából és Dél-Kanadából származó növény korszerű feldolgozása is a vállalkozás kisújszállási bázisán történik.
A társaság átlagosan 15, míg a jelenleg is tartó betakarítási szezonban további 70 embernek ad munkát. Késztermékének 98 százalékát exportpiacokon, elsősorban Belgiumban, Németországban, Csehországban és Ukrajnában, ám tavaly óta már az
Egyesült Államokban is értékesíti. A kft. éves árbevétele 2011-ben elérte a bruttó 400 millió forintot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.