Tejesek Luxembourgban és Budapesten

Luxembourgban a tüntetés ideje alatt szinte megbénult Kirchberg városrész és környékének élete a tüntetés miatt, ahová a gazdálkodók mintegy 500 traktort is hoztak magukkal, elsősorban a Luxemburgot övező országokból, Franciaországból, Németországból, Hollandiából és Belgiumból. Padraig Walshe, a Copa, az egyik legjelentősebb EU-s gazdaszervezet elnöke arról beszélt, hogy válságban van a tejágazat, az árak mélyponton vannak, a tej felvásárlási ára némely EU-országban már megközelíti az 1983-as szintet. A tejtermelők azért is vannak bajban, mert az elmúlt években a termelési költségek jelentősen megnövekedtek.

Segíteni kell a gazdáknak?

Ezért az Európai Bizottságnak és az agrárminisztereknek, akik a tüntetéssel egy időben tartották tanácsülésüket Luxembourgban, a gazdálkodók segítségére kell sietni. Ezt a tüntetők tábláikon úgy fogalmazták meg, hogy akták helyett tettekre, beszéd helyett intézkedésekre van szükség. Pekka Pesonen, a Copa-Cogeca főtitkára korábban úgy nyilatkozott: a gazdademonstrációra azért volt szükség, mert az unióban nem csak a tejágazat van bajban, amelyet a bürokratikus intézkedésekkel ellehetetlenítenek, hanem a sertéstartás és a húsfeldolgozás is. Vagyis nemcsak a tejválság megoldását, hanem a hús- és sertésszektor bajainak orvoslását is napirendre kell tűzni.

Magyarok egy busszal

Magyarországról egy busznyi gazdálkodó vett részt a tiltakozó megmozduláson. Oláh Endre, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének megbízottja elmondta: ők is osztják azt az álláspontot, hogy a tejtermelők helyzete tarthatatlan, és az uniónak felül kell vizsgálnia jelenlegi, a tejtermék pályával kapcsolatban folytatott politikáját. Azaz: a kvótaalapú támogatást 50 százalékkal meg kell emelni, az export-visszatérítést is jelentősen, mintegy a felével kell növelni, valamint az uniónak be kell fagyasztania az országok kvótamennyiségét.

Nem vették át a petíciót

A múlt évben Magyarországon összesen 1,85 milliárd liter tejet termeltek. Most a tej felvásárlási ára 60 forint alatt van. Tavaly év elején 95-100 forintot adtak a felvásárlók egy liter tejért. Az átlagos önköltség ugyanakkor 70 forint körül van literenként. Magyarországon egy főre számolva évente átlag 177 liter a tejfogyasztás. A tüntetők petíciót kívántak átadni Mariann Fisher Boelnak, az unió mezőgazdasági biztosának annak érdekében, hogy az agrárgondok mielőbb megoldódjanak, de az iratot senki sem vette át. A demonstráció alapvetően békésen zajlott, jelentős rendőri jelenlét mellett.

Demonstráció Budapesten is

A tejtermelő ágazat kilátástalan helyzete miatt demonstrációt tartottak a gazdák az Európai Unió Háza előtt Budapesten is. A demonstráción – amelyen több száz tüntető és egy szarvasmarha vett részt – Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese elmondta: a jelenleg kialakult helyzetért elsősorban az Európai Unió a felelős, mivel a tejkvóták emelése miatt Magyarországon másfél év alatt 95 forintról 55 forintra esett a tej kilónkénti felvásárlási átlagára.

Itt átadták a papírt

A demonstráció keretében a tejtermelő gazdák petíciót adtak át az Európai Unió képviselőinek, ebben arra kérik az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül azokat a döntéseit, amelyek a tejágazatot válságba sodorták. A tejtermelők emellett azt követelik, hogy az EU fagyassza be az országkvóták mennyiségét a jelenlegi szinten, emelje meg a kvótaalapú támogatásokat és az export-visszatérítéseket 50 százalékkal, valamint hogy egyenlítse ki a régi és az új tagállamok támogatási rendszerét. A petíciót átadó delegációt vezető Istvánfalvi Miklós közölte: az Európai Unió képviselői két hónapon belül ígértek intézkedéseket a tejágazat válságának megoldására, azonban ez a tejtermelők szerint túl lassú, mivel az ágazat már így is a „24-dik órában van”.

Felelőssé teszik a kormányt is

Krajcsovics András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szarvasmarha-tenyésztők országos választmányának elnöke a demonstráción kiemelte: az Európai Unión kívül a magyar kormány is felelős a kialakult helyzetért, ezért a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak is petíciót adtak át, amelyet Gőgös Zoltán államtitkár vett át. A minisztériumnak átadott petícióban a gazdák hatékonyabb képviseletet kérnek az Európai Unió bizottságaiban, valamint követelik a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyának a korábbi visszaállítását is.

Legalább 18 milliárdot kérnek

Krajcsovics András aláhúzta, a minisztériumtól emellett azt kérik, hogy törvényi módosítások révén szüntessék meg a kereskedelmi monopóliumokat, és korlátozzák a beszállítói bizonytalanságot, valamint a gázolaj jövedéki adójának 100 százaléka legyen visszaigényelhető a tejtermelők számára. A gazdák úgy vélik, szükség van az iskolatej programba bevont termékek jelentős bővítésére is, és legalább 18 milliárd forintos támogatást kérnek az ágazatnak.

Utolsó kapcsolódó hírek:

A tejgondokért a kvótaemelés a hibásAz agrárminisztereknél is tiltakoztak a tejesekAz agrártárca támogatja a tejtermelők követeléseitHogyan stabilizálja az EU a tejpiacot?Tejtermelők tiltakozó akciói – ÖSSZEFOGLALÓUtolsó tartalékaikat élik fel a tejtermelők


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.