Több mint 5 milliárdból fejleszt a 40 éves Vitafort

aüTöbb mint 5 milliárd forint értékű beruházással készül el az idén 40 éves jubileumát ünneplő, dabasi Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. új gyártóbázisa, amelynek alapkövét ünnepélyes keretek között, 2021. szeptember 21-én tették le Dabason.

Az ünnepségen részt vettek Magyar Levente, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, Pánczél Károly, országgyűlési képviselő, Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója, illetve Kőszegi Zoltán, Dabas város polgármestere.

aö4

A magyar kormány megszorításellenes és támogatáspárti gazdasági válságkezelésének köszönhetően Magyarország megerősödve kerül ki a válságból – mondta Magyar Levente.

aö1

A külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a Vitafort Zrt. beruházásának alapkőletételi ünnepségén arról beszélt, hogy az elmúlt negyedévben Magyarország növekedése az egyik legnagyobb volt az unióban. Az ipari termelés több mint 17 százalékkal nőtt és a mezőgazdaság is szépen teljesített. Hozzátette, hogy Európában egyedülálló mértékű pénzforrást megmozgatva sikerült a magyar gazdaságot élénkíteni. Azok a beruházások, amelyeket megfinanszírozott a kormány az elmúlt egy-másfél évben, a gyümölcsüket a következő években fogják meghozni – fűzte hozzá Magyar Levente.

Pánczél Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy Magyarország a kormány sikeres válságkezelésének köszönhetően azon hat európai ország között van, ahol a gazdaság elérte a válság előtti teljesítményt.

aö2

Hozzátette, hogy a Vitaforthoz hasonló cégek teljesítményének köszönhetően lesz lehetősége a kormánynak olyan támogatásokat biztosítani, mint a fiatalok személyi jövedelemadó kedvezménye, vagy a családoknak visszajuttatandó 600 milliárd forintnyi személyi jövedelemadó.

A fejlesztés során új premix-, koncentrátum- és tápüzem készül el két év alatt. Az 5 milliárd 98 millió forint összértékű beruházást az állam 1 milliárd 682 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette – hívta fel a figyelmet az eseményen Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója.

aö3

A Vitafort Zrt. történelmének eddigi legnagyobb beruházása teljesen zöldmezős lesz – mondta Kulik Zoltán. Mint kifejtette, a takarmánygyártás teljes vertikumát lefedő, új gyártóbázist építenek fel a cég 12 hektáros dabasi telephelyén. A gyártás jelenleg sok logisztikai folyamatot igénylő, több különálló egységként működő üzemben történik.

A beruházásnak köszönhetően Dabason épül Közép-Kelet-Európa legmodernebb takarmánygyára. A 2021 szeptemberi alapkőletételt követően a gyártás várhatóan 2023. januárjában indulhat meg. „A-Z ÜZEM 4.0” elnevezés utal a high-tech robottechnikás megoldásokra, valamint arra, hogy a Vitafort Zrt. A-Z -ig, valamennyi termékét, a most épülő üzemében fogja a jövőben előállítani. Kapacitása éves szinten 100 ezer tonna lesz, amely tápegyenértékre vetített 1,5 millió tonna kész keveréktakarmány előállítására ad lehetőséget.

aö8

Az új üzemben 0,2 %-os egységes premixektől, a koncentrátumokon át, kész keveréktakarmányt és tápszereket is gyártanak majd. Az 5 800 négyzetméter hasznos területen, 9 szinten felépülő, s csaknem 40 méter magas ultramodern gyártóbázison a takarmánygyártás teljes folyamata integráltan valósul meg.

• Zárt rendszerű, kötött pályás konténeres anyagmozgató rendszere lehetővé teszi a gyógyszer-kontamináció mentes gyártást.
• A legkorszerűbb technikai megoldások, robotliftek, nagyfokú automatizálás biztosítják a számítógép vezérelte gyártás teljes körű nyomon követhetőségét.
• „A-Z ÜZEM 4.0” több mint 600 tonna alapanyag befogadására alkalmas tartálycsoportot foglal magába, a készáru tartály rendszer egyidejűleg akár 30 különféle késztermék kezelésére alkalmas.

aö5

A társaság célja a beruházással nem a termelés növelése, inkább a versenyelőnyre fókuszálnak meglévő piacaikon, ahogyan a milliárdos kutatás-fejlesztési programjaikkal is. A fejlesztésnek köszönhetően a ma mintegy 2000 féle végterméket előállító Vitafort Zrt. az egyes állatokra egyedenkénti takarmányozást nyújthat majd, akár az automatizált, robotizált istállók irányába. A teljesen robotizált takarmánykiosztás ugyanis az elkövetkező években egyre inkább előtérbe kerül majd, s erre a Vitafort Zrt. elsőként kíván felkészülni az országban – hangsúlyozta a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Kulik Zoltán hozzátette: a beruházás a nagymértékű integráció mellett rendkívül fejlett, Európában is csak 2-3 helyen létező robotizációval is jár majd. A Vitafort cégcsoporton mintegy 400 főt alkalmaz, akiknek a munkájára továbbra is szükség lesz. A Vitafort Zrt. vállalja, hogy a támogatási szerződés fenntartási időszaka alatt az árbevételét és a személyi jellegű ráfordításait együttesen 30 %-al növeli. A beruházás egyúttal kiemelkedő karrier lehetőségeket is kínál a régióban élő munkavállalók számára.

aö6

A beruházással egy olyan modern takarmányüzem létesül Magyarországon, amely a jelenleginél jóval nagyobb termelési potenciál ellenére kisebb környezetterheléssel fog működni. A beruházás fontos eleme a cég növekedési stratégiájának, hazai piaci részesedése növelésének, valamint export lehetőségei bővítésének. A termelő kapacitás lehetővé teszi, hogy nem csak a magyar állattenyésztőket látja el kiemelkedő minőségű termékekkel, hanem új exportpiacokat is megcélozhat.

aö7

A nyolc gazdasági társaságot összefogó Vitafort cégcsoport árbevétele az elmúlt öt évben 50 százalékkal, 31 milliárd forintra nőtt. A cégcsoport éves szinten 980 ezer tonna tápegyenértéket értékesít belföldön, növénytermesztést 1800 ha-on folytat, gabonakereskedelme 300 ezer tonnát tesz ki, továbbá 30 ezer hízót, 8 millió liter tejet termel, a laboratóriumokban 12 ezer mintát vizsgál, 180 ezer paraméterrel. Világszerte 18 országban van jelen, Moldáviában 30, Romániában 25, Ázsiában 15 éve.