Továbbra is Brazsil Dávid a HNT főtitkára

dr_brazsil_davidA Hegyközségek Nemzeti Tanácsa küldöttülése a főtitkárválasztás során újabb öt évre bizalmat szavazott Brazsil Dávid eddigi főtitkárnak, aki máris letette a voksát az elektronikus közigazgatás mellett.

Nem az elmúlt négy év folytatása, hanem új öt év indítása a célom – mondta a tisztújítást követően Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) újraválasztott főtitkára. Nem véletlenül említett „új öt évet”, hiszen a magyar borvidékek eltérő történelmi hagyományai, az alulról építkező hegyközségi szervezet területi tagozottsága, a magyar jogrend által meghatározott önigazgatási és közigazgatási jellegének együttese, valamint az EU borpiac szabályozásának összetettsége speciális helyzetet és lehetőséget jelent. Ezen bonyolult koordinátarendszerben pedig az ő dolga az lesz, hogy az országos szakmai önkormányzatot proaktív szervezetté mozdítsa elő.

Az elmúlt négy év munkájának egyik fő feladata a hegyközségi szervezet közigazgatási munkájának átszervezése volt. Az erőfeszítések eredményeként a HNT ezen idő alatt hat új közigazgatási feladatot vállalt át az államtól. A nemzeti boríték két támogatási programja alapoz a hegybírói kar munkájára, továbbá a szakmaközi és állami piacszervezési intézkedések végrehajtásában egységesen számít a szakma a hegybírókra.

A modern ágazatirányítás ugyanakkor új kihívásokat is jelent a szakmaközi szervezet számára, különösen a digitalizáció területén. A magyar szőlő-bor ágazat eddigi legjelentősebb forrású informatikai fejlesztése zajlik, ezzel, valamint az azt kísérő jogszabályi felülvizsgálattal javítható lesz az ágazat átláthatósága és a tervek szerint egyszerűsödnek a közigazgatási folyamatok.

A következő öt év feladata egy olyan szakmai koncepció kidolgozása, megvitatása és bevezetése, mely egyszerre ötvözi a nagy borászatok és a kisüzemi bortermelők egyablakos ügyintézéssel szemben támasztott elvárásait. Az ePincekönyv projekttel párhuzamosan a HEGYIR rendszert is tovább kell fejleszteni, így a főtitkár letette voksát az elektronikus közigazgatás bevezetésére mellett.

Brazsil Dávid a felülvizsgálati folyamat céljaként fogalmazta meg, hogy a hegybírók közigazgatási munkája és a területi szakmai önkormányzatok döntései között szorosabb kapcsolat alakuljon ki. Az informatikai rendszerben tárolt adatok hitelességének javítása ugyanis csak a hegyközségi választmányok és a hegybírók felelősségkörének összehangolásával valósítható meg.

Az országos szakmai önkormányzat szakmaközi szervezeti státusza új feladatokat fogalmaz meg a nemzetközi kapcsolatok területén is. A borszőlőpiaci szakmaközi intézkedés rávilágított ugyanakkor arra, hogy napi szintű kapcsolatot kell kialakítanunk a jövőben az Európai Bizottsággal – mutatott rá Brazsil Dávid.