Túrázz fenntartható módon és biztonságosan!

Az ősz különösen frekventált túrázási időszak, ilyenkor a kevésbé gyakorlott kirándulók is túrabakancsot húznak, ami nem is meglepő hiszen az őszi időjárás kellemes túrázáshoz, az erdő pedig változatos színekben pompázik. Azonban a változékony időjárás és az egyre rövidülő nappalok különös óvatosságot kívánnak a túrázóktól, az erdő pedig azt várja tőlük, hogy túrázzanak fenntarthatóan.A fenntartható túrázás

Fenntartható túrázás alatt olyan természetjárást értünk, amely óvja a környezetet, s nem okoz többletterhelést az erdő élővilága számára. Ha kirándulásaink során ügyelni szeretnénk, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat, az alábbiakat tartsuk szem előtt: Kerüljük el a népszerű útvonalakat, kevésbé látogatott helyekre menjünk, így csökkentve az erdők emberi jelenlétből eredő terhelését. Maradjunk a kijelölt úton, mert ha letérünk róla, felborítjuk az erdei ökoszisztéma egyensúlyát, ráadásul nem is biztonságos.

Vigyük el szemetünket, ami magától értetődő, sokan mégsem teszik. Képzeljük el, mit szólnánk ahhoz, ha egy szép reggelen az erdő hagyná a mi nappalinkban saját bomlástermékeinek csak egy töredékét, s mozdulni sem tudnánk a holtfától, avartól, állati szőrtől és ürüléktől. Ahogy a mi otthonunkban nincs helye a természetből származó hulladéknak, úgy az erdőben sincs helye a mi szemetünknek!

Figyeljük meg és óvjuk az erdőt, ne tegyünk kárt benne, ne akarjuk egy-egy élő részét hazavinni. Tiszteljük jó vendégként az erdő élővilágát!

Óvatosság és felkészültség

Kirándulni bármikor lehet és még csak nem is tartozik a legveszélyesebb programok közé, azonban némi tervezéssel és átgondolással elkerülhetjük az apró bosszúságokat és kellemetlenségeket. A kirándulás megtervezéséhez hozzátartozik, hogy tájékozódjunk az aktuális útvonal állapotáról.

Előfordulhat, hogy a terület lezárás alatt van és nem látogatható, vagy az időjárás járhatatlanná tette a turistaútvonalakat. A természetben uralkodó körülmények gyorsan változhatnak, és a váratlan időjárási változások, mint a köd, eső, vagy jegesedés veszélyesek lehetnek. Informálódjunk az útvonalról és a lehetséges korlátozásokról a Pilisi Parkerdő hivatalos honlapján. Nagyon fontos, hogy az útvonal mellett az időjárást is ellenőrizzük. A megfelelő ruházat elengedhetetlen, a legjobb választás a réteges öltözék. Továbbá soha ne induljunk el megfelelő felszerelés és térkép nélkül.

Ha csoportban túrázunk, a tervezésnél figyeljünk rá, hogy a választott táv és terepviszonyok a csoport minden tagjának teljesíthető, a tempót érdemes a leglassabb taghoz igazítani. A tudatos és felelősségteljes túrázás szabályait betartva úgy élvezhetjük a Pilisi Parkerdő csodálatos őszi tájait, hogy közben óvjuk és tiszteljük a természetet.

Kedvcsinálóként a Pilisi Parkerdő egy kevésbé látogatott túraútvonalát szeretnénk ajánlani:

Bajót, Öreg-kő és Jankovich-barlang

Az Országos Kéktúra által érintett Öreg-kő alatti pihenőhelyről kék Ω, azaz kék barlang jellel jelzett
turistaúton lehet eljutni a barlanghoz. Az Öreg-kő sziklás, meredek oldalában, 330 méter tengerszint
feletti magasságban van a hazai viszonylatban nagyméretű bejárata. A lezáratlan, Jankovich Béláról
elnevezett barlang szabadon, világítóeszköz használatával látogatható.

További információk és útvonalajánlatok:
Pilisi Parkerdő Hivatalos Honlapja: https://parkerdo.hu/turizmus/