Uniós pénzekről a zöldek

Emellett lényeges a civil társadalmi kontroll  megerősítésének  és a helyi szükségleteket szolgáló fejlesztéseknek a támogatása – tette hozzá Dönsz Teodóra. Felhívta a figyelmet, hogy az MTVSZ és regionális környezetvédő partnerei november 20-ig csaknem minden régióban környezetvédelmi fórumot szerveznek erről. A fórumok témája konkrétan az európai uniós források felhasználásának 2009-2010-es feltételeit meghatározó akciótervek társadalmi vitája. A mai budapesti fórumon az uniós források felhasználási céljain túl a civil szervezetek megismerhették a kormányzat éghajlatvédelmi célkitűzéseit is és kinyilváníthatták véleményüket. Az uniós támogatási területek közül az éghajlatvédelmet szolgáló és a civil szervezeteket érintő intézkedéseken volt a hangsúly. A mai találkozón a civilek részéről konkrét javaslatok is elhangoztak. A résztvevők szorgalmazták, hogy a Környezet és Energia Operatív Programban a fenntartható fogyasztás intézkedés továbbra is hangsúlyos szerepet kapjon, hiszen ez nagyon fontos eszköz a társadalmi szemléletformálásban. A környezetvédők sérelmezték, hogy ugyanezt a támogatási célt a  Közép-Magyarországi Operatív Program 2009-10-es akcióterve nem tartalmazza.
A civilek a Társadalmi Megújulás Operatív Programtól azt várják, hogy továbbra is támogassa a szolgáltató civil szervezetek tevékenységét, az önkéntesség elterjesztését és az érdekképviseleti szervezetek kapacitásainak fejlesztését. Ezen intézkedések a társadalmi tőke építését szolgálják, ami feltétele a társadalmi és gazdasági válságból való kilábalásnak és a hosszú távú stabilitás megteremtésének. A civilek örömmel fogadták, hogy az Államreform Operatív Programban olyan konstrukciók is várhatóak, amelyek a civil szervezetek és a közigazgatási intézmények partnerségét támogatják.  Ezeknek a kezdeményezéseknek az a célja, hogy a civil társadalom és a közigazgatás együttműködése hatékonyabb legyen a jogalkotási folyamatokban.
A Magyar Természetvédők Szövetsége és partnerei 2000 óta kísérik figyelemmel közös, országos programjukban a területfejlesztés, a regionális politika alakulását és igyekeznek elősegíteni a fejlesztéspolitikai döntéshozatalban való civil részvételt. Meggyőződésünk, hogy érdemi társadalmi részvétel szükséges ahhoz, hogy valóban a helyi szükségleteket és a fenntarthatóságot szolgálják az európai uniós források.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.