Vidékfejlesztési gyorsmérleg

A szakállamtitkár elmondta, hogy csaknem hatezer támogatási kérelmet regisztráltak a LEADER Helyi Akciócsoportok, a forrásigény pedig meghaladja a 110 milliárd forintot az ÚMVP hármas tengelyének prioritásait jelentő – mikrovállalkozásokat  segítő, a falusi turizmus fejlesztését támogató, valamint a falumegújítást és a vidéki örökség megőrzését ösztönző – célok kapcsán.  Egy hátrányos helyzetű térségben található faluban néhány munkahely megteremtése is új távlatokat nyithat, nemcsak megélhetést, de reményt és tartást, sőt további ösztönzést is adhat az ottaniaknak. A jelenlegi gazdasági viszonyok között különösen fontos, hogy a vidéki kistelepüléseken élők újabb jövedelemforrásokat találjanak, egyről a kettőre jussanak. Ehhez nyújt számukra lehetőséget az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program hármas tengelye – emelte ki a szakállamtitkár.

Mai árfolyamon 205,8 milliárd forint

Emlékeztetett arra, hogy az ÚMVP költségvetésének 13 százalékát kitevő, összesen 690 690 802 euró – a mostani árfolyamon számolva ez mintegy 205,8 milliárd forint – forrással rendelkező III. tengely keretében megvalósuló projektek legfontosabb céljai közé tartozik a vidék jövedelemtermelő és népességmegtartó erejének növelése, a komplex falumegújítás és a vidéki életminőség javítása, de innen származik a nemrégiben lezárult kistérségi közlekedésfejlesztési intézkedés – közkeletű nevén falu- és tanyabusz-beszerzés – forrása is. Utóbbi keretében 1086 település jutott legalább kilencfős, vadonatúj buszhoz, összesen 8,5 milliárd forint értékben.
A szakállamtitkár hangsúlyozta, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel és a projektek megfelelő előkészítése érdekében a négy vidékfejlesztési intézkedés – a mikrovállalkozások fejlesztése, a turisztikai tevékenységek ösztönzése, a falumegújítás és a vidéki örökség megőrzése – benyújtási határidejét az FVM ez év január 12-ig hosszabbította meg.

Összesen 5843 kérelem

A 96 LEADER Helyi Akciócsoport (HACS) összesen 5843 támogatási kérelem beérkezését regisztrálta, összesen 111,6 milliárd forint értékben. Ezekből az igényekből 26 milliárd mikrovállalkozás, 34,9 milliárd pedig turizmus-fejlesztésre érkezett, 28 milliárd a falvak megújítását, 21 milliárd forint pedig az örökségmegőrzést szolgálná. A támogatási rangsorokat – a projektek minősége, fenntarthatósága, illetve a helyi vidékfejlesztési stratégiához való illeszkedés figyelembevételével – a LEADER HACS-ok állítják össze és küldik az MVH megyei kirendeltségeire további értékelésre. Ők a felülvizsgált javaslatot az ÚMVP Irányító Hatóságához juttatják el jóváhagyásra. A támogatási döntések megszületése májusban várható.

Előnyt élvező beruházások

A térségek számára rendelkezésre álló forrásokkal úgy kell gazdálkodniuk az akciócsoportoknak, hogy a jövedelemtermelő és munkahelyteremtő beruházások előnyt élvezzenek, így a mikrovállalkozások támogatására, valamint a turisztikai tevékenységek ösztönzésére legalább a források 45 százalékát kell fordítaniuk. E feltétel teljesülésétől a működőképes, fenntartható vidéki kisvállalkozások számának, következésképpen a helyben történő foglalkoztatottság mértékének érzékelhető növekedését várja a szaktárca, ami jelen pillanatban a kormányzati és uniós támogatások legfontosabb célja.
A hármas tengelyhez hasonló célokat kitűző LEADER Program költségvetése mintegy 273 millió euró. A várhatóan idén júniusban induló programban még teljesebb lesz az akciócsoportok hatásköre, mely a térségi fejlesztési irányok meghatározásától a pályázatok kiírásán át egészen a döntéshozatalig terjed majd – vázolta a közeljövőt Forgács Barnabás.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP irányító hatóságának támogatásával.

Kapcsolódó hírek:
Az Őrség sokakat vonz, mégis kevés a szálláshely Kozárdi rendezvények: fesztiválok és turizmusélénkítésNagy lehetőségek a CserhátaljánFalu a városban – I. Európai LEADER ExpoAktív önkormányzatok Pest megyébenKutatói értékelés az ÚMVP-rőlÚMVP-források – jelentős érdeklődés a Balaton-felvidékenVidéki rendezvények ÚMVP-támogatással Új lehetőség a borászoknak – a borturizmus fellendítése Az ÚMVP támogatási keret harmadáról már döntöttekA sikeres jövő kulcsa a mikrovállalkozások segítéseKulcsszavak: vidékfejlesztés, hálózat, LEADER, MNVH Ifjúsági turizmus fejlesztésére ÚMVP forrásokA falusi turizmus új perspektívája – a borút LEADER: az összefogás művészeteForgács Barnabás: versenyképesség, versenyképesség…Projektmenedzselés felső fokon – Károly Róbert Főiskola Célkeresztben az idegenforgalom a Dél-Mátrában Vidékfejlesztés: ezernél több pályázat a Dél-DunántúlonMegalakult az MNVH Tanácsa és Elnöksége Legközelebb áprilistól lehet beadni tanyabusz számlát Falubusz – ÚMVP-s segítség az egyik legkisebb falunakNépszerű a tanyabuszA pályázók értik az ÚMVP-t, nagy nehézség nem várható Idei összegzés az ÚMVP-rőlBeinduló fejlesztések Észak-Pest megyébenKész Magyarország területfejlesztési értékeléseGráf: a vidékfejlesztési programok megvalósulnakHektáronként 150-250 ezer forintLeader-program SzabolcsbanÚjfajta hitelek a vidékfejlesztésreOktóber 18-tól pályázhatók a vidékfejlesztési programokTámogatással vásárolható tanyabuszokStartolnak a vidékfejlesztési programokBrüsszel elfogadta a magyar vidékfejlesztési jelentéstVidéki rendezvényeket, falunapokat támogat az ÚMVP  


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.