Vizsgálja az EP az uniós pénzek felhasználását

A delegáció jövőre látogat Budapestre. Hasonló küldöttség utazik Olaszországba, Görögországba és az EU-tagjelölt Horvátországba is. Deutsch Tamás jelentését bemutatva az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságában azt mondta, hogy az új tagállamokon a hangsúly a szennyvízkezelés uniós finanszírozásában.

Elfogadták Deutsch jelentését

Az Európai Számvevőszék és az Európai Bizottság képviselőinek részvételével megtartott vitát követően a szakbizottság elfogadta a magyar képviselő jelentését. Deutsch Tamás, aki a bizottság alelnöki tisztét tölti be az új brüsszeli parlamenti ciklusban, ajánlásaiban felhívta a figyelmet egyes tisztítótelepek kapacitásának nem elégséges kihasználására az ellenőrzött tagállamokban: Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban és Írországban. Elengedhetetlennek nevezte továbbá, hogy a tisztítótelepek megfelelően kapcsolódjanak a szennyvízhálózathoz, ahol a tagállamok és az önkormányzatok szerepe meghatározó.

Elavult irányelvek

Deutsch sürgette a napjainkra elavult, 20 évvel ezelőtti szennyvízkezelési irányelv felülvizsgálatának felgyorsítását. A projektek kiírásával és elbírálásával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra is, hogy szigorúbb vizsgálatra van szükség a kérelmezési szakaszban az esetleges hiányosságok megelőzése érdekében, valamint felkérte az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki új belső útmutatókat a hatékonyság érdekében. Az Európai Parlament és a számvevőszék közös ellenőrzés során vizsgálta meg az EU által társfinanszírozott szennyvíztisztító telepek megfelelő teljesítményét és az üzemek által termelt szennyvíziszap felhasználását.

Csaknem 10 milliárd euró

Deutsch Tamás jelentéstevőként felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi, 2007–2013-as programozási időszakra összesen 13,9 milliárd eurót irányozott elő az unió, amelyből a 12 új tagállam 9,1 milliárd euróval részesedik. A hangsúly láthatóan az új tagállamok felé tolódik ezen a területen – szögezte le. Az új tagállamokban, így Magyarországon is fokozottan figyelemmel kell majd kísérni a szennyvízkezelésre fordított összegek felhasználását az olyan korábbi években tapasztalt helytelen gazdálkodás elkerülése érdekében, mint amely a csepeli szennyvíztisztító telep beruházásánál sajnálatosan előfordult – mondta Deutsch Tamás a közlemény szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.