Zavartalan lesz az ellátás a tavaszi kalászos vetőmagok piacán

voNettó 111 ezer forintos tájékoztató árat hirdetett meg a tavaszi kalászos vetőmagokra vonatkozóan a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint idén sem várhatóak vetőmag-ellátási problémák a területen.

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: a szervezet szakbizottságának előrejelzése minden évben fontos visszajelzés a szegmensben érdekelt gazdálkodók számára. A testület elemzése szerint a tavaszi árpa vetőmag szaporító terület 8 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbihoz képest. A 4800 tonna körül várható fémzárolt termés akár százszázalékos felújítási szintet is jelenthet, ha az árpa vetésterülete a tavalyihoz hasonlóan alakul. Zab esetében a nagyságrendileg 1000 hektárról 2900 tonna fémzárolt vetőmag készlettel számolhatunk. Ha marad az elmúlt évekre jellemző alacsony árutermő terület, a csaknem 73%-os felújítási lehetőség mellett zab vetőmagból a fémzárolt vetőmag igény is kielégíthető lesz.

Az utóbbi években megfigyelhető egy egyre erősödő tendencia: a tavaszi árpafajták egy bizonyos fajtakörének jelentős részét már ősszel elvetik, ezért egyelőre csak találgatni lehet a tényleges tavaszi vetés nagyságát és vetőmagigényét. Tagsági vélemények szerint a tavaszi sörárpa pozíciója a következő években tovább gyengülhet – esetleg szinten marad – függetlenül attól, hogy ősszel vagy tavasszal vetik el.

Az ókészletek az előző évekhez hasonlóan minimálisak, felmérésünk szerint a tagság jelentős többsége sem sörárpa, sem takarmányárpa tekintetében nem tapasztalt érdemi piaci mozgást. Álláspontunk szerint tavaszi árpa és zab esetében is elegendőek lesznek a vetőmag készletek, egyik növényfaj esetében sem számítunk minőségi gondokra, ismertette Takács Géza.

A Vetőmag Szövetség bizottsága a várható piaci körülmények figyelembevételével idén a tavaszi árpa, valamint a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira egységesen nettó 111.000 forint tonnánkénti tájékoztató árat tett közzé. Ez zsákban, csávázottan fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

Takács Géza hozzátette: a tényleges értékesítési árakról a vetési szezon után gyűjti össze az információkat a szövetség. Az elmúlt évben egy tonna tavaszi árpa vetőmagért átlagosan 107 ezer forintot fizettek, egy tonna zab vetőmag pedig átlagosan 114 ezer forintba került.