Zimbabwében hiperinfláció van

Szakértők szerint az afrikai országban már 1997-ben úgy tűnt: annak ellenére, hogy a gazdasági és társadalmi összeomlás már nem állandó résztvevője a napi híradásoknak,továbbra is döbbenetesen nehéz helyzetben van Zimbabwe, amelyet tovább súlyosbítottak a kormány elképesztően elrontott döntései. A Mugabe vezette kormányzatot sokat bírálták és azóta csak rosszabb lett a helyzet.

Ballépések a gazdaságban

A zimbabwei Nemzeti Árazási Bizottság (NIPC) egyik korábbi ballépése volt, hogy utasítást adott ki, amely szerint azoknak a cégeknek, amelyek termékeket, nyersanyagokat importálnak, meglévő készleteiket teljesen el kell fogyasztaniuk, majd az új szállítmányokat már csak a bizottság által megállapított hivatalos valutaárfolyam szerint vásárolhatják. Szigorú büntetés várt azokra, akik a feketepiacon próbálnak majd külföldi valutához jutni, így egyetlen forrásként az állam maradt, amelynek viszont nincs elegendő külföldi valutája a szükségletek fedezésére.

Importstop, spekuláció a valutára

Így az üzletek és cégek egy része nem tudott importálni, ami az amúgy is óriási hiányokat növelte. A legtöbb zimbabwei üzlet és gyár egyébként szinte kizárólag importált árukból, nyersanyagokból él, mert a hazai termelők képtelenek megfelelő mennyiségű terméket előállítani a gazdasági körülmények miatt. Mivel az állam képtelen elegendő mennyiségű külföldi valutát a gazdaság rendelkezésére bocsátani, rengetegen fordultak a tiltás ellenére is a feketepiachoz, ami viszont az amúgy is magas árakat egyenesen az égbe röpítette. Ráadásul az utasítás szerint az árakat is drasztikusan kellett csökkenteni, ugyanis a kormány szerint túl nagy profitot építettek be áraikba a vállalkozók. Nehezítette a helyzetet, hogy a zimbabwei valuta egyre több spekuláció főszereplőjévé vált, amelyeket a kormányzat képtelen volt kivédeni.

A földelosztással kezdődött a padló

Zimbabwéban a munkanélküliség óriási, minden 5 munkaképes korú felnőtt közül egynek van csak állása, a boltok többségében szinte semmit sem kapni, ezért az emberek többsége saját maga próbál termelni ennivalót a család számára, ami viszont az időjárási nehézségek miatt ütközik kudarcba állandóan. Maga a krízis oka egyébként elég könnyen beazonosítható: Robert Mugabe 2000-ben beindított föld újraelosztási projektje volt az, ami padlóra küldte a gazdaságot, köszönhetően annak, hogy a fehér birtokosoktól a feketék kezébe került farmok és gazdaságok már közel nem tudtak olyan hatékonysággal működni, mint azelőtt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.