1996 óta nem volt ilyen rossz negyedéves GDP

Az elemzők a negyedik negyedévre átlagosan 1,4 százalékos visszaesést vártak.

Korrekciók nélkül

Mindenesetre korrekciók nélkül az éves növekedés tavaly 0,6 százalék volt, a IV. negyedévi visszaesés 2 százalék volt. A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2008 IV. negyedévében az előző negyedévhez viszonyítva 1 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. A megelőző negyedévhez képest már a III. negyedévben is csökkent, 0,5 százalékkal a GDP, a II. negyedévben stagnált, az I. negyedévben még 0,5 százalékkal nőtt. A GDP 2008 harmadik negyedévében 0,8 százalékkal volt magasabb, naptári hatás kiszűrésével a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az agrárvilág virul?

A bruttó hazai termék (GDP) 2007-ben 1,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, míg az utolsó negyedévben a gazdasági növekedés 0,4 százalék volt éves bázison.
Szabó Péter, a KSH főosztályvezetője azt mondta: 1996 óta nem mértek ilyen rossz negyedéves GDP-adatot. Bedekovics István, a hivatal főosztályvezető-helyettese elmondta: az elemzők az ipar és a pénzügyi szektor visszaesését várták, a mezőgazdaság emelkedése mellett. Ez nagyjából helytálló – jegyezte meg.

Lassabban duruzsol a gazdaság mororja

Kiigazítás nélkül tavaly az első negyedévben 1,7 százalékkal, a másodikban 2 százalékkal, a harmadikban 0,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, míg az utolsó negyedévben 2 százalékkal esett vissza. Naptári hatás kiszűrésével 2008 első negyedévében a GDP 1,1 százalékkal, a másodikban 1,9 százalékkal, a harmadikban 0,7 százalékkal nőtt, míg az utolsóban 2,1 százalékkal csökkent. Szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok szerint tavaly az első negyedéves teljesítmény 1,4 százalékos, a második 1,5 százalékos, a harmadik 0,5 százalékos emelkedést mutatott, az utolsó negyedévben a csökkenés mértéke 1 százalék volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.