2012 negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent a GDP

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal csökkent – közölte pénteken a KSH.

Tavaly egyetlen alkalommal sem nőtt a magyar GDP az előző negyedévhez képest, ami azt jelenti, hogy a gazdaság a 2012 második negyedévétől kezdve technikai recesszióban van. A tavalyi egész éves visszaesést alapvetően a mezőgazdaság (-21,3 százalék) és az ipar (-1,2) teljesítményének zsugorodása okozta, míg az információ, kommunikáció, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás hozzáadott értéke nőtt.

A múlt év negyedik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest 2,8 százalékkal, az előző negyedévéhez képest 0,9 százalékkal esett vissza. Az előző negyedévhez képest a mezőgazdaság és a szolgáltatások teljesítménye az ötödik negyedéve csökkent, míg a feldolgozó ipar és az építőipar mind a négy tavalyi negyedévben visszaesését mutatott.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása négy negyedév csökkenés után először mutatott (0,7 százalékos) növekedést a múlt év végén. A beruházások hetedik negyedéve a legnagyobb, 1,5 százalékos ütemben csökkentek a múlt év végén. Az áruk és szolgáltatások exportja a múlt év közepétől csökken, míg az import harmadik negyedéve mutatott zsugorodást a múlt év negyedik negyedében. A negyedik negyedévben nettó importot regisztrált a statisztika, úgy hogy 2008 harmadik negyedéve óta először a külkereskedelem 0,2 százalékponttal csökkentette az éves összevetésű negyedik negyedévi GDP-t.

A magyar GDP értéke 2012-ben folyó áron 28 276 milliárd forint volt, egy főre vetítve 2,844 millió forint. A most közölt éves összevetésben 2,7 százalékos GDP csökkenésnél nagyobbat utoljára 2009. utolsó negyedévében regisztrált a KSH, akkor a bruttó hazai termék 4,4 százalékkal zuhant.

Az egy évvel korábbihoz képest a múlt év negyedik negyedévében a mezőgazdaság teljesítménye az előző évi magas bázist követően és a 2012. évi aszálykárok következtében 26,4 százalékkal esett vissza. Az ipar hozzáadott értéke 3,8, ezen belül a feldolgozóipar 3,4 százalékkal csökkent. A feldolgozóiparon belül a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása területén volt a legnagyobb a visszaesés, melyet elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése okozott. Ezt nem tudta ellensúlyozni az egyre jelentősebb súlyt képviselő járműgyártás október-novemberi termelésbővülése, amelynek hajtóereje kizárólag az exportértékesítés volt.

Az építőipar teljesítménye 6,1 százalékkal esett vissza a tavalyi utolsó negyedévben. A múlt év negyedik negyedévében a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 0,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ehhez Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője hozzátette: a szolgáltatások részaránya a GDP-ben 54,7 százalék.

A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 1,4 százalékkal csökkent, ezen belül a kereskedelem teljesítménye mérséklődött, míg a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágé növekedett. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 1,7 százalékkal esett vissza, az ipar teljesítményével összhangban. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 2,6 százalékkal csökkent. Ebben a negyedévben is tovább folytatódott a lakossági és a vállalati hitelek volumenének csökkenése. Ugyanakkor 3,1 százalékkal nőtt az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztása 2012 negyedik negyedévében 1,4 százalékkal csökkent, ezen belül a legnagyobb arányt képviselő fogyasztási kiadások 0,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A kormányzattól kapott természetbeni juttatások mértéke 3,9 százalékkal esett vissza, míg a közösségi fogyasztás 1,7 százalékkal emelkedett. A jelzett folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 1,0 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás visszaesése – a korábbi negyedévieknél nagyobb ütemű – 5,6 százalékos volt. Az építési beruházások továbbra is jelentős mértékben elmaradtak az egy évvel korábbitól, miközben a gép- és berendezés-beruházások emelkedtek. Az ágazatokat tekintve a feldolgozóipar beruházásai 2012 utolsó negyedévében a magas bázishoz képest is nőttek. A nagy súlyt képviselő ipari alágazatok közül jelentősen emelkedtek a beruházások a járműgyártásban, a gép-, gépi berendezés gyártásban, a villamosberendezés-gyártásban és a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásban. A bruttó felhalmozás 9,3 százalékkal maradt el a múl év negyedik negyedében az egy évvel korábbitól. A készletek állománya folyó áron 96 milliárddal, míg az előző év azonos időszakában 225 milliárd forinttal nőtt.

A múlt év egészében a bruttó hazai termék 1,7 százalékkal csökkent – áll a KSH közleményében. A mezőgazdaság, ipar és építőipar együttes teljesítménye 4,3, a szolgáltatásoké pedig 0,5 százalékkal csökkent. A háztartások tényleges fogyasztása 2,0 zsugorodott, míg a közösségi fogyasztás 0,5 százalékkal növekedett. Mindennek eredményeként a végső fogyasztás 1,7 százalékkal csökkent. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 3,8 százalékkal, míg a bruttó felhalmozás 11,5 százalékkal maradt el az előző évitől. A belföldi felhasználás 3,7 százalékkal csökkent, miközben az export 2,0 százalékkal, az import 0,1 százalékkal emelkedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.