Majdnem duplázott a MATE

Rendkívül keresettek idén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) diplomára épülő szakirányú továbbképzései: az újonnan felvett hallgatók 340 fős létszáma közel duplája a tavalyinak.

Különösen népszerűek az új és megújított tantervvel meghirdetett szakirányú továbbképzések, így a favizsgáló és faápoló képzés 59 fővel, az ipari gépek biztonságára fókuszáló képzés 39 fővel, a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzés 24 fővel, a kenéstechnikai és tribodiagnosztikai képzés pedig 10 fővel indulhat a tavaszi félévben.

„A fokozott érdeklődés kiválóan mutatja, hogy a legújabb trendek és fejlesztések követése, valamint a naprakész elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása rendkívül fontos a már diplomával rendelkezők számára. Külön öröm számunkra az is, hogy Magyarországon először a MATE indítja az agrárdiplomáciai menedzser szakirányú továbbképzést, 28 fővel. Az itt végzettek szintén naprakész és átfogó tudást szerezhetnek az agráriumhoz kapcsolódó szakterületek gazdasági, politikai, társadalmi tendenciáiról, megismerhetik a nemzetközi szervezetek döntéshozatali mechanizmusát és tudásukra építve képesek lesznek a magyar termékek, innovációk külpiacokra juttatását eredményező tárgyalások sikeres lebonyolítására” – hangsúlyozta Gyuricza Csaba rektor.

Először indul a MATE-n a bor- és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés is 23 fővel, méghozzá két városban, Budapesten és Keszthelyen. Ezen a képzésen a szőlőtermesztés és a bortermelés alapjai, a borkóstolás rejtelmei, a turisztikai termék- és területfejlesztés komplex szemléletmódja kerül fókuszba, de a tanrendben jelentős hangsúlyt kap a gasztroturizmus és az élelmiszermarketing társadalmi-gazdasági jelentősége is.