3 milliárd eurós többlet lehet az agráriumban

Az agrárgazdaság többlete az idén, a várhatóan csökkenő kibocsátás ellenére is, elérheti a 3 milliárd eurót – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Czerván György a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közgyűlésén az ágazat helyzetét értékelve elmondta: a pozitív egyenleg az idei első nyolc hónapban 2,5 milliárd eurót tett ki, ez alapján az éves teljesítmény minden bizonnyal meghaladja a tavalyi, rekordnak számító 2,7 milliárd eurós szintet. Emlékeztetett: a magyar GDP 1,6 százalékos múlt évi növekedéséhez az ágazat 0,9 százalékponttal járult hozzá. Az ágazat összes kibocsátása elérte a 2170 milliárd forintot, az ágazati beruházások pedig 14 százalékkal nőttek 2011-ben.

Az államtitkár hangsúlyozta: az agrárkormányzat nyitott a konstruktív párbeszédre a MOSZ-szal – ahogy a többi társadalmi, szakmai és érdekképviseleti szervezettel is – az ágazatot érintő valamennyi fontos kérdésben. Sem az új földtörvényjavaslat, sem a tervezett új szövetkezeti törvény nem végleges még, így a jobbító szándékú, kritikai észrevételeket minden érintett megteheti – mondta. Példaként említette, hogy a földforgalmat szabályozó új törvényben szerepelhet az állattenyésztést segítő kitétel, miszerint állategységenként 2 hektár többlettel számolhatnak az állattenyésztők a birtokmaximum meghatározásánál. Változás lehetséges a társas vállalkozások jelenleg ismert foglalkoztatási előírásainál is. A szövetkezeti törvény – amelynek előkészítése most folyik – várhatóan jövőre kerül az Országgyűlés elé. Jelezte azonban, hogy egy esetleges tőkekivonással a szövetkezetekből nem értene egyet.

Nagy Tamás, a MOSZ elnöke az elnökségi beszámolóhoz fűzött szóbeli kiegészítésében arra hívta fel a figyelmet: ha az új földtörvény most ismert változatát szavazza meg az Országgyűlés, akkor mintegy kétmillió ember szenvedhet el vagyonvesztést, a termőföld értékének csökkenése miatt. A társas vállalkozásokat pedig nehéz gazdasági helyzetbe hozhatja az előírt foglalkoztatási kényszer. Így tovább nőhet a vidéki munkanélküliség – vélekedett. A földtörvény mostani változatának elfogadása esetén a MOSZ a köztársasági elnökhöz fordulna – mondta. A társas vállalkozások érdekképviseleteként sérelmezik, hogy – mint megjegyezte – nincs rendszeres egyeztetés az ágazatot érintő fontos kérdésekről a MOSZ és a szaktárca között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.