300 millió eurós új támogatás a tejágazatnak

Ezzel először fordul elő, hogy egy „új” tagország képviselője irányítja a mintegy 120 milliárd euró nagyságú költségvetésről szóló parlamenti döntéshozatalt. Az egyes szakbizottságokhoz tartozó területeken pedig két magyar néppárti témafelelős is dolgozik. Őry Csaba a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság, Schöpflin György az Alkotmányügyi Bizottság költségvetési témafelelőse.

Emelik a kifizetéseket
A parlament első költségvetési olvasata a kifizetések terén jelentős, több mint 12 százalékos emelést irányoz elő 2009-hez képest. Surján László ennek kapcsán elmondta: „a nagy többséggel elfogadott parlamenti javaslat alapján kemény tárgyalásokra lehet számítani a kormányok alkotta Tanáccsal. Miközben a Tanács az uniós költségvetést a tagállamokra rótt teherként fogja fel, addig a Parlament szerint a közös költségvetés a gazdasági válság okozta problémák megoldásának a része kell, hogy legyen.”

Európai Gazdaságélénkítési Terv
Az Európai Parlament ezért kész támogatni az Európai Gazdaságélénkítési Tervet, sőt 2010-es finanszírozásáról elsőként tett javaslatot. Ugyanakkor a parlament azt is világossá tette: ennek az új tervnek az érdekében nem hajlandó csökkenteni a már futó programok finanszírozását. Az EU költségvetésnek ugyanis a versenyképességet, a felzárkóztatást, a vidékfejlesztést szolgáló programjai mind hathatósan, mintegy 64 milliárd euró értékben adnak lökést az uniós gazdaságnak.

Tejalap: 21 agrárminiszter támogatásával
Amennyiben a Tanács is elfogadja az Európai Parlament javaslatát, akkor a tejágazat problémáinak kezelése céljából 2010-ben 749 millió euró áll rendelkezésre az uniós költségvetésben. Surján László, a költségvetés általános jelentéstevője elmondta: ” a parlament által nagy többséggel javasolt és elfogadott új 300 millió eurós Tejalapnak nemcsak az összege jelentős, hanem maga a tény is, hogy azt 21 agrárminiszter is támogatja.” Surján László szerint a Tejalap nélkül nehezen képzelhető el megegyezés a Tanáccsal a 2010-es költségvetésről. Az Európai Parlament támogatta azt a – többek között Glattfelder Béla által is benyújtott – módosító indítványt, amely 84 millió euróra növeli 2010-ben az iskolatej program támogatását.

Mikrovállalkozásoknak mikrofinanszírozás
Ki kell emelni a parlament azon szándékát, hogy egy új Mikrofinanszírozási Pénzügyi Eszközt hozna létre, amelyre az első évben közel 38 millió euró elkülönítését tervezik. Őry Csaba a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság témafelelőse elmondta: „A pénzügyi és gazdasági válság uniós polgárokra gyakorolt hatásainak mérséklésére irányuló erőfeszítéseknek a legfontosabb prioritásként kell megjelenniük. Az új Mikrofinanszírozási Eszköz a leginkább rászorult mikrovállalkozásoknak nyújtana hathatós pénzügyi segítséget.” Schöpflin György az Alkotmányügyi Bizottság költségvetési témafelelőse elmondta: „az Európai Unió intézményei egyre kevésbé ismertek a saját állampolgárai számára. A megoldás az EU intézményei és állampolgárai közötti egyre növekvő távolság megszüntetésére a kommunikáció kellő mértékű költségvetési támogatása.” 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.