Magyar földügyi szabályozás iránt érdeklődnek Lettországban

A magyar földügyi szabályozás részleteiről adott tájékoztatást Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára a lett agrártárca parlamenti államtitkárának, Edvards Smiltensnek.

Budai Gyula Rigából elmondta: lett partnere elsősorban a magyar Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) működésére kíváncsi, hogy az miként kezeli az állami földeket, milyen feltételekkel ad használatba, illetve értékesít.

Lettországban a magyarhoz hasonló saját modellt képzelnek el, ebbe pedig be kívánják építeni a magyar szabályozás egyes – általuk hasznosnak ítélt – elemeit is. Az államtitkár erre példaként említette az állami elővásárlást a spekulációs földszerzés megakadályozására.

Az államtitkár emlékeztetett: a témáról decemberben már Budapesten is tárgyaltak. A lett szakértők megismerhették a mező-, és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslat koncepciójának és eszközrendszerének részleteit.

A megbeszélés másik témája az agrárkamarai szervezet kialakítása volt, mivel a lett mezőgazdaságban is most van napirenden ennek a szervezetnek a létrehozása. Azért is érdeklődtek a tapasztalatok iránt, mivel a magyarhoz hasonló kamarai szervezet kívánnak kialakítani, a teljes vertikumra kötelező tagsággal – mondta Budai Gyula.

Az államtitkár jelezte: várhatóan még ez év tavaszán lesz a témáról egy szakértői szintű egyeztetés. Hozzátette: átadta lett kollégájának a magyar földtörvény angol nyelvű változatát. A szakmai segítséget egyébként Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ajánlotta fel lett kollégájának korábbi tárgyalásukon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.