A Dél-alföldi régió kulcskérdései

Buzás Péter, Makó polgármestere, szocialista országgyűlési képviselő meghívására Tabajdi Csaba az MSZP EP delegáció vezetője találkozott a városvezetéssel. Az európai parlamenti képviselő munkája során fokozott figyelmet fordít a Dél-alföldi régió problémáira. A látogatás és a találkozó elsődleges célja az volt, hogy a polgármester tájékoztatást adjon az uniós pályázati források felhasználásáról, illetve az EP delegációvezető segítségét és támogatását kérje a város két, Brüsszelben elbírálandó nagyprojektje érdekében.
Az MSZP EP delegáció vezetője ígéretet tett arra, hogy a szocialista és más pártállású képviselőkkel, többek között a régióban szintén aktív fideszes Becsey Zsolttal összefogva lobbizni fog a pályázatok támogatásáért. Ezek közül az egyik Makó és kistérségének szennyvízelvezetési és szennyvíztisztítási kapacitását fejlesztené, a másik pedig a szegedi autópályát a román határral összekötő M43-as autópálya-szakasz megépítését támogatná.
A makói lakossági fórumon és a Csongrád Megyei Közgyűlés előtt tartott tájékoztatójában Tabajdi Csaba kiemelte, hogy a hátrányos helyzetű kistértségek 80 százaléka határ mentén fekszik. A Dél-alföldi régió déli kistérségei szempontjából is kulcsfontosságú a határokon átívelő infrastruktúra, az autópályák, a vasutak és a közös beruházási projektek fejlesztése. Az EP delegáció vezetője már korábban is ismerte és most részletesebben is tájékozódhatott arról, hogy Makó és a kistérség országosan is a legjobbak közé tartozik az uniós pályázati források adta lehetőségek kihasználásában. „Segíts magadon, az Európai Unió is megsegít! Az unió azoknak jelent esélyt, akik élni tudnak a lehetőséggel. A makóiak azért voltak ilyen sikeresek az elmúlt időszakban, mert kiváló pályázatfigyelő, pályázatíró képességeket fejlesztettek ki és a projektek sikeres elbírálásáért folyamatosan és eredményesen lobbiztak” – hangsúlyozta Tabajdi.
A szocialista képviselő a Csongrád Megyei Közgyűlés előtt tartott tájékoztatójában európai parlamenti tevékenységéből három területet emelt ki. Hangsúlyozta a magyar mezőgazdaság felzárkózásának jelentőségét a 2013-as európai uniós költségvetési ciklus végéig. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az unió mindig jövő időben gondolkodik, az uniós szabályozás évekre előre szól. Erre figyelemmel és a Közös Agrárpolitika jövőjéről folytatott széleskörű és érdemi vita megindítása céljából szervezte meg idén áprilisban Nádudvaron az első Magyar Agrárakadémiát, amelyet jövőre Pápán rendeznek meg. Kiemelte, hogy a Csongrád megyei agrárium több kiváló példát adott a magyar gazdák önszerveződésére, elég csak a szentesi Árpád Termelési- Értékesítési Szervezetre (TÉSZ), vagy a Mórakerti TÉSZ-re gondolni.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.