A fagyasztott húsok felhasználhatóságát nem kell módosítani

A Hússzövetség közleményében úgy vélekedik: amennyiben a kérdést a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vezetése másként ítélné meg, úgy csak egy diszkriminációtól mentes, az EU minden tagországára vonatkozó jogszabály megalkotásának a kezdeményezése lehet elfogadható a szakma szereplői számára. A Hússzövetség azzal kapcsolatban fogalmazta meg álláspontját, hogy a VM által a fagyasztott hústermékek felhasználhatóságával kapcsolatosan kezdeményezett szakmai konzultációt a szaktárca meghosszabbította. A szakmai szervezet jelezte: tisztában van azzal, hogy a konzultációt azért tartja szükségesnek a szaktárca vezetése, mert úgy véli, hogy túl nagy mennyiségben érkezik fagyasztott alapanyag az országba, ami sertéstenyésztői szempontból negatívan befolyásolja a sertéspiaci árakat. A Hússzövetség szerint a magyarországi sertésárak tartósan megegyeznek az EU-s átlagárral, vagy magasabbak annál. A fagyasztott hús behozatala így nem okoz alacsony sertésárakat – mutatnak rá. A fagyasztott hús felhasználása megteremti annak a lehetőségét, hogy a húsipar az egész év során el tudja látni a partnereit megfelelő mennyiségű feldolgozott hústermékkel – állítja a szövetség. A tájékoztatás leszögezi: a fagyasztott hús felhasználása a készítménygyártáshoz nem jelent a fogyasztók számára egészségi kockázatot, mivel a hús mikrobiológiai állapota nem romlik a fagyasztva tárolás alatt. Így az a feltételezett lejárati időtől függetlenül biztonságosan felhasználható. A fagyasztva tárolás alatt a hús érzékszervi tulajdonságai és kémiai jellemzői változhatnak meg a hús kezelési, tárolási viszonyaitól függően, és ez a változás szabja meg a minőség-megőrzési időt – olvasható a Hússzövetség állásfoglalásában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.