A gabonatoxin nem okozott betegséget

Az MR1 Kossuth rádió riportere még májusban vizsgáltatott ki tizenegy, egy szegedi hipermarketben találomra vásárolt teljes kiőrlésű pékárut, amelyből négy szennyezett volt.

/>
Fuzárium van, de nem tér el az európai átlagtól

A MÉBiH közleménye szerint a tanácskozáson a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hatóság (MgSzH) mellett részt vettek, a gabonatermelés, malomipari- és sütőipari feldolgozás, valamint a tudomány (kutatóintézetek, egyetemek) és a vizsgáló laboratóriumok képviselői is. A megbeszélés résztvevői megállapították, hogy a Magyarországon kapható gabonaalapú termékek szennyezettsége – noha nem tér el az európai átlagtól, és jobb, mint a világ sok más területén – figyelmet érdemel. Minden lehetőséget ki kell használni, hogy a hazai gabona megőrizze hagyományosan kiváló minőségét, ezzel segítve a termékek biztonságosságát, és a lakosság egészségi állapotának javulását.

A mikotoxin terhelés az eltűrhető bevitel alatt van

A MÉBiH közleménye kiemeli: a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal az MgSzH-val közösen vizsgálta a kereskedelmi forgalomban levő feldolgozott gabonaipari termékek (lisztek, korpák, gabonapelyhek) fuzárium tartalmát 2008-ban. Ennek során összesen 302 liszt-, korpa- és gabonapehely-mintában 16 féle fuzárium toxin jelenlétét keresték. A fuzárium toxinok közül egyedül a dezoxinivalenol (DON) tekintetében találtak határértéket meghaladó szennyeződést, a minták 3 százalékában. Hormonhatású mikotoxint a vizsgálatok nem mutattak ki. Az elvégzett vizsgálatok eredményeit a MÉBiH olyan szempontból is elemezte és értékelte, hogy a lakosság kenyérfogyasztásból eredő mikotoxin bevitele milyen mértékű. A hatás ugyanis az elfogyasztott méreganyag mennyiségével arányos. A vizsgálatok eredménye szerint az átlagos mikotoxin terhelés jóval az Egészségügyi Világszervezet által megállapított eltűrhető bevitel alatt van.

Program a fuzárium fertőzés csökkentésére

A közlemény rámutatott: világszerte problémát jelent a termelőknek a fuzárium fertőzés, amely nagymértékben függ az éghajlati, időjárási viszonyoktól, és mértéke évről évre, sőt területről területre változhat. A fertőzés és mikotoxin termelés helyes mezőgazdasági gyakorlattal, megfelelő vetési, betakarítás előtti és betakarítás utáni stratégia alkalmazásával, az élelmiszerlánc szereplőinek összefogásával csökkenthető – hangsúlyozta a közlemény. A megbeszélésen a résztvevők javasolták, hogy az FVM dolgozzon ki egy rövid- és középtávú programot a gabonát ért fuzárium fertőzés csökkentése érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.