A gazdasági tárca segít a Gyulai Húskombinátnak

Közleményében az SZMM ismerteti: jelenleg is folyik a Gyulai Húskombinát Zrt. a kérelmének értékelése, amelyet a cég munkahelymegőrzés támogatására nyújtott be a gyulai munkaügyi kirendeltséghez a hiánypótlás után, május 13-án. Az SZMM közleménye szerint a cég négy hónapra 113 millió forintot kér 298 munkavállalót érintően. A támogatásról a szociális és munkaügyi miniszter várhatóan 2009. május végén vagy június első napjaiban dönt.

Ez Magyarország

Mivel a támogatási igény mértéke meghaladja a 25 millió forintot, a program eljárási rendje szerint a cég helyzetét külső szakértőnek is meg kell vizsgálnia. Ha a kérelem a feltételeknek megfelel, a Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett 700 millió forintos keretösszegű központi program keretében igényelni fogja a szükséges forrást.

Tavaly 24,3 milliót kaptak

A zrt. 2008-ban már részesült 24,3 millió forint támogatásban, 68 munkavállalót érintően, a központi munkahelymegőrző munkaerőpiaci program révén. A támogatáshoz kapcsolt foglalkoztatási kötelezettsége április 30-ig tartott. A válság nyomán a Szociális és Munkaügyi Minisztérium módosította azt a rendeletet, amelynek értelmében a munkáltató fél évig nem részesülhetett újabb munkahely-megőrzési támogatásban foglalkoztatási kötelezettségének lejárta után. A jelenlegi szabályozás szerint 2010. december 31-ig támogatás nyújtható a globális pénzügyi és gazdasági válság következtében 2008. július 1-jét követően nehéz helyzetbe került munkaadónak. A legfeljebb 500 ezer eurónak megfelelő összegen belül többször is nyújtható munkahelymegőrző támogatás, ha a munkáltató a korábbi támogatással összefüggésben vállalt foglalkoztatási kötelezettségét teljesítette.

Gazdasági tárca: hitelt!

A gazdasági tárca közleményében hangsúlyozza: a Magyar Fejlesztési Bank megvizsgálja a szükséges hitel legfeljebb 80 százalékáig terjedő garanciavállalás lehetőségét, amennyiben a vállalat kereskedelmi bankja rendelkezésre bocsátja a hitelt. Kiemelik: a világgazdasági környezet drasztikus változásai miatt az NFGM – átmeneti nehézségekkel küzdő nagyvállalatokkal együttműködve – cégre szabott megoldásokat dolgoz ki a munkahelyek megtartása érdekében. A segítség fontos feltétele, hogy valóban életképes gazdasági társaságról legyen szó, amelyek megtorpanását az általános nemzetközi bizalomhiány, a piacok szűkülése, a pénzügyi források kiapadása okozza, és nem mindezektől független szerkezeti, működési problémák – olvasható a minisztérium tájékoztatójában.

Május elején derült ki a baj
   
Május elején került nyilvánosságra, hogy a Gyulai Húskombinát likviditási válságba került. Ruck János vezérigazgató korábban elmondta: a tavaly még 8,5 milliárd forintos forgalmat elérő cég termelése tavaly ősz óta a gazdasági válság miatt veszteségbe fordult. A társaság ugyanis számos fontosabb alapanyagot a külpiacról szerez be, de amit Magyarországról vásárol, azt is euróban számolják el. Így összességében legalább 35 százalékkal növekedett az 500 dolgozót foglalkoztató nagyüzem költsége, ugyanakkor értékesítési áraiban nem tudja érvényesíteni a megemelkedett költségeket. A húskombinát termelésének 80 százalékát, például a gyulai kolbászt és a májast a hazai piacon értékesíti, ám a húsfélék iránt a válság miatt visszaesett a kereslet.

Utolsó kapcsolódó hírek:
Leáll a felvágottgyártással a Gyula HúskombinátLikviditási válságban a Gyulai Húskombinát Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.