A géppark fele megújult Komáromban

A Komáromi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt-nél is erre nyílt lehetőség az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásából. Nem csoda, hogy sokan készülnek a folytatásra.

Régóta halogatott beruházások

Régóta halogatott beruházások valósulhatnak meg az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) gépbeszerzési pályázatának jóvoltából. Olyan eszközöket tudnak beszerezni az agrárvállalkozások ennek révén, amelyeket addig nélkülözniük kellett, holott segítségükkel könnyebben és hatékonyabban tudnak dolgozni. Sokan régi, elavult vagy elhasználódott gépeik lecseréléséhez használják fel a támogatási kérelem pozitív elbírálását követően megkapott összeget. Van olyan gazdálkodó, aki egy-két géppel gyarapítaná az állományt, mert ennyit ítél szükségesnek vagy ehhez elegendő önrészt képes előteremteni, de akad példa arra is, hogy jócskán megújulhat a teljes eszközpark a közösségi források segítségével egy mezőgazdasági vállalkozásnál.

Félmilliárdos beruházásba vágtak bele

Nagyobb gépcsomag beszerzéséhez kért és kapott uniós pénzt például a Komáromi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt. 2008-ban: összesen 500 millió forintnyi beruházásba vághattak bele az ÚMVP-nek köszönhetően. A pályázatot megelőzően jobbára régi berendezéseket alkalmaztak, ezért már rendkívül időszerű volt új, nagyobb hatékonyságú munkagépek beszerzése. A társaság ugyanis összesen 4500 hektáron gazdálkodik, s egyáltalán nem mindegy, mire mennyi időt és energiát áldoznak – fejtette ki Sánta Balázs. A komáromi agrárvállalkozás kontrolling vezetője részletezte: a legjobban az lendíti előre munkájukat, hogy a gépbeszerzési pályázat előző fordulójában számos új szántóföldi géppel gazdagodtak. Összesen hat traktort vásároltak, a legerősebb közülük 295 lóerős, kettő 220 lóerős, három pedig kisebb teljesítményű, továbbá két kombájn segíti ma már gazdálkodásukat. Az ÚMVP forrásaiból ezek mellett két munkagépszállító kocsi állt üzembe a komáromi társaságnál, egy Lemken Gigant 1000-es és egy 800-as típusú eszközt alkalmaznak azóta a mindennapi munkavégzés során, de különféle kiegészítő eszközök beszerzésére is sort kerítettek. Két nagyobb talajművelő gép is munkába állhatott, egy 8 és egy 10 méteres munkaszélességű taggal, valamint költöttek még permetezőre, két ekére, s nem elhanyagolható az sem, hogy járműveik némelyikét GPS-berendezéssel szerelték fel mozgatásuk koordinálása érdekében. A tervezhetőséget segíti az a hozammérő, amely alkalmas arra, hogy betakarítási térképet készítsen a területről, így juttatva fontos információkhoz a gazdálkodást végzőket a termésátlagok alakulásáról.

A munkagépek már elkezdték a törlesztést

A munkagépek idén már elkezdték a törlesztést a Komáromi Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt-nél, mivel a kiírás feltételei között felsorolták, hogy 2009. október végére el kell számolni a támogatással – ez már meg is történt. A jelentős mértékben megújult eszközparkban minden második traktor az uniós forrásnak köszönhetően beszerzett darab, a többit  – régi MTZ-ket – még a szarvasmarha-tenyésztés egyes fázisaiban használják. Az ekék tekintetében szintúgy 50 százalékos az új szerkezetek aránya a készletben, amit óriási előrelépésként könyvelnek el Komáromban. Összességében tehát teljesült az a cél, hogy szinte gyökeresen átszabják a munka menetét és minőségét a közösségi támogatásokkal.

Saját erő: a kiadások 75 százaléka

Az ÚMVP gépbeszerzési pályázatából kapott összeghez a komáromi társaságnak az uniós gyakorlatnak megfelelően saját erőt is biztosítania kellett, a kiadások 75 százalékát kellett önrészként letenniük az asztalra. Tehát lényegesen nagyobb összegből voltak képesek fejleszteni, mint amennyire a támogatás nélkül lehetőség adódott volna – emelte ki a kontrolling vezető, hozzátéve: tervezik a folytatást is, ám annyi bizonyos, hogy a következő körben nem hasonló nagyságrendű megújulást tűznek ki célul. Sokkal inkább „tűzoltás” jelleggel cserélik le egyes gépeiket, így egy-egy berendezés vonulhat nyugállományba, s kerül helyére modern, nagyobb teherbírású eszköz.

Gyorsan kell cselekedni

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból származó források ismét elérhetőek az agrárium szereplői számára. Gyorsan kell azonban cselekedniük azoknak, akik részesülni szeretnének a forrásokból, hiszen a kiírás értelmében nemcsak kérelmeiket kell benyújtaniuk a július 15-i határidőn belül, hanem az elszámolás is még ebben az esztendőben történik, méghozzá október 31-ig. Attól biztosan nem kell tartani, hogy nem lesz elég jelentkező, hiszen már az előző forduló zárásakor világos volt: nagy még az igény a mezőgazdasági vállalkozások körében a technológiai fejlesztést célzó uniós támogatásokra.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP irányító hatóságának támogatásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.