A Gyulai Húskombinát és a VM

Húsipari szakszervezeti vezetőkkel egyeztetett a Vidékfejlesztési Minisztérium a Gyulai Húskombinát sorsáról.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős szervezeti egységének vezetője megbeszélést tartott a Gyulai Húskombinát Zrt. felszámolási eljárása során előállt helyzetről és a húsipari dolgozókat tömörítő szakszervezet szombatra tervezett demonstrációjáról. Az egyeztetésen a cég munkavállalóit az üzemi tanács elnöke, valamint a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke képviselte.

Mint ismeretes, a társaság felszámolója likviditási problémákra hivatkozva a múlt héten csoportos létszámcsökkentésről szóló döntést jelentett be. A gyulai önkormányzat, illetve a Kormány nevében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Budai Gyula parlamenti államtitkár is elítélte a bejelentést, mivel szöges ellentétben áll a kormányzati szándékokkal. A felszámoló a Kormányt előzetesen nem értesítette a tervezett intézkedésről.

A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a társaság működése kapcsán előállt nehéz helyzetért a tulajdonosokat és a menedzsmentet terheli a felelősség. Éppen ezért a szakszervezeti vezetők is hangsúlyozták, hogy szombati megmozdulásukat nem kormányellenes felhanggal kívánják megtartani, csupán szeretnék átadni a tárca képviselőjének a teljes húsipari ágazat megsegítését célzó kéréseiket, javaslataikat. Üdvözölték a területen tapasztalható kedvező fejleményeket, többek között a nemrégiben elfogadott sertésstratégiát.

A tárca képviselői hangsúlyozták, hogy a Kormány elkötelezett a Gyulai Húskombinát Zrt. munkahelyeinek megőrzése, a cég működőképességének fenntartása. A minisztérium a feldolgozóipart érintő intézkedéseinek tervezése és megvalósítása során mindenkor a szektor agrárgazdasági érdekeinek szem előtt tartásával jár el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.