A húsiparnak tőkére és piacra van szüksége

A szakszervezet közleményében kiemelte: a húsipar évek óta válságos helyzetben van, amelyet a mostani pénzügyi-gazdasági válság csak mélyített. A szövetség szerint a kormány kész lenne a húsipar gondjainak enyhítésére, de nehezen tud intézkedéseket hozni egyes cégek megsegítéséről úgy, ha nincs ágazati politika, ha bizonytalan, hogy mi lesz a „tűzoltás” után. A szakszervezet minden tekintetben támogatja a munkahelyek megmentésére irányuló kormányzati törekvéseket, ha megfelelő garanciák biztosítják az állami források tisztességes felhasználását.

Nem kerültek be a kedvezményezett áfa-körbe

A HDSZ közleményében aláhúzta: a szakszervezet vezető testülete nehezményezi, hogy a hús és egyes húsipari termékek nem kerültek be a kedvezményezett áfa-körbe, ezen felül pedig kevésnek is tartja az áfa-csökkentés mértékét. A HDSZ szerint, ha a húsipari termékek kimaradnak a kedvezményes áfa-körből, ez további ösztönzést ad a feketeforgalmazóknak. A szakszervezet úgy véli: ha az állam a válsághelyzetre tekintettel segít a gazdaság finanszírozásában, akkor célszerű, ha a termékpálya egészében könnyebbé teszi a pénzügyi forrásokhoz jutást. Emellett a tervezett 30 milliárdos garanciavállalási csomag az egész élelmiszeripar részére nagyon szerénynek tűnik – mutat rá a HDSZ.

Ki fog kutatni itt a húsok világában?

További gondot jelent a húsiparnak, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. végelszámolással meg akarja szüntetni az Országos Húsipari Kutató Intézet Kht.-t, annak ellenére, hogy az intézet lényegében saját erőből tartja fenn magát. A HDSZ közleményében hangsúlyozza: a húsipari munkahelyek megtartásához, az ágazat fejlesztéséhez tőke és piac kell, a szakma csak a megfelelő tulajdonosi döntések, beruházások révén szerezheti vissza régi súlyát. A jelenlegi foglalkoztatási színvonal megőrzése egy átgondolt termékpálya-politika mellett kialakuló – európai szinten versenyképes – felvásárlási árakat, bekerülési költségeket, finanszírozásra hajlandó bankokat, és hatékony vállalati gazdálkodást is igényel – teszik hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.