A Hússzövetség támogatja az állattartók tiltakozását

A magyarországi élelmiszer-előállítók és mezőgazdasági termelők szakmai érdekképviseleti szervezetei az elmúlt évek során sokszor jelezték, hogy a kiskereskedelmi láncok és az élelmiszerbeszállítók közötti partnerkapcsolatot jogszabályban, vagy a felek által közösen elfogadott etikai kódexben kell rendezni. A Hússzövetség közleménye szerint ezen keretek között kell megoldani a szakmai érdekképviseletek által jogosan felvetett problémákat. Mindehhez ugyanakkor szükség van a kiskereskedelmi láncok, illetve azok szakmai szervezetének konstruktív hozzáállására és a területet felügyelő kormányzati szervek eddiginél jelentősen aktívabb szerepvállalására.
A Hússzövetség a problémák megoldása érdekében továbbra is az illetékes kormányzati szervek által koordinált tárgyalásos egyeztetés híve, és annak felgyorsítását és minél előbbi eredményes lezárásában érdekelt – áll a közleményben.
Az állattartók pénteken kezdtek félpályás útlezárással demonstrációt a Tesco, illetve a Penny Market áruházláncok raktárbázisai előtt Gyálon, illetve az 5-ös főút 20-as kilométerénél, Alsónémedi közelében. A tiltakozás november 28-ig tart, a demonstrálók 9-17 óráig zárják le a fél útpályát a jelzett helyszíneken. A tiltakozással az állattartók az eddiginél jobb piaci pozíciót szeretnének elérni, azaz a jövedelemelosztás arányain szeretnének változtatni.
A tiltakozók egyebek mellett azt követelik, hogy a magyar élelmiszerboltokban és élelmiszer-áruházakban a termékkínálat 80 százaléka magyar gyártótól származzon. Emellett szeretnék elérni azt is, hogy az úgynevezett beszállítóktól elvárt másodlagos visszatérítéseket – például polcpénzt, reklám-hozzájárulást, illetve polcfeltöltési pénzt – stabilizálják, és 5 százalék alatti mértékben maximalizálják. A demonstrálók követelik egyebek mellett azt is, hogy a nagy áruházláncok tartsák be a magyar törvényeket.

Kapcsolódó hírek:
MOSZ: a kormány működjön közre!A Tesco-val nincs gondTermelők tüntetése áruházláncok előttFélpályás útlezárással tiltakoznak az állattartókTüntettek a gazdák Franciaországban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.