A húsüzemek piaci térvesztésére figyelmeztet a húsosszakszervezet

A testület közleményében emlékeztet: Magyarországon az elmúlt száz évben a magánbefektetők és az állam nagy összegeket ruházott be azért, hogy létrejöjjön az országot magas színvonalon ellátó, versenyképes exportot előállító, és az érintett térségekben fejlődést biztosító nagyipari élelmiszeripari termelés. A munkahelyek védelme hosszú távon azt kívánja meg a húsosszakszervezet szerint, hogy az iparág versenyképessége javuljon, visszaszoruljon a feketegazdaság. A HDSZ rámutat: a nemzeti vidékstratégia téziseiből, a nyilvános vitáiból a „…kicsi a szép elve látszik érvényesülni, amely önmagában jól hangzana (…), de ellenkező folyamat zajlik a fejlett világban”. A szakszervezet álláspontja szerint nemzeti érdek, hogy az élelmiszeripari ágazatok, köztük a húsipar képes legyen megőrizni a még meglévő piacait, munkahelyeit, amelyhez szüksége van a kormányzati gazdaságpolitika támogatására. Amennyiben ez nem sikerül, a fogyasztók is kárát látják, mert tovább nő a külföldi élelmiszerek aránya, és verseny hiányában nagy valószínűséggel az árak is emelkednek – tartalmazza a HDSZ Választmányának állásfoglalása.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.