A K and H felfüggeszti a devizaalapú lakossági hitelezést

A K and H célja, hogy a jövőben olyan forint alapú termékekkel bővítse kínálatát a lakossági ügyfeleknek, amelyek valós és vonzó alternatívái a devizahiteleknek. A bank közleménye szerint a K and H meggyőződése, hogy középtávon a mostaninál nagyobb teret nyer a forint alapú hitelezés a lakosság körében, akár az új, államilag támogatott hitelek, akár – a kamatszint csökkenésével – a piaci feltételű forinthitelek ismét kedvező választási lehetőséget jelentenek. A bank közleményében hangsúlyozza: hosszú távon az ország és a lakosság is a forint alapú hitelezésben érdekelt, hiszen ezeket a termékeket nem érintik a megjósolhatatlan devizaárfolyam mozgások, amelyek – egyebek között – a magyar háztartások pénzügyi helyzetét jelentősen befolyásolják.

I. negyedév: 5,9 milliárd eredmény

A K and H Csoport – a korábbi tájékoztatás szerint – 2009 első negyedévében 5,9 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, 37,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A konszolidált, nem auditált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján elkészített jelentés szerint az eredmény visszaesését nagyrészt az indokolja, hogy a bank 10,6 milliárd forinttal növelte céltartalékait 2009 első három hónapjában. A csoport mérlegfőösszege 47,7 százalékkal 3.675 milliárd forintra emelkedett az első negyedév végére 2008. március 31-hez képest, amelyben szerepe volt az üzleti bővülés mellett a belga anyabanktól, a KBC-től bevont euró-forrásoknak is. A megmaradt forintlikviditást a bank állampapírokba és az MNB-betétekre helyezte el, ezek állománya 170,1 százalékkal 1.311 milliárd forintra emelkedett március végére.

Ötven százalékkal több devizaalapú lakáshitel

A teljes betétállomány 40,6 százalékkal 2.120 milliárd forintra, a teljes hitelállomány 11,4 százalékkal 2.016 milliárd forintra nőtt. Az első negyedévben a bankszektorban elhelyezett összes lakossági betét 43 százalékát a K and H banknál helyezték el. A lakossági megtakarítások (betétek és befektetések) állománya március 31-én meghaladta az 1.000 milliárd forintot, 6 százalékkal magasabb szinten állt, mint 2008 végén. A lakossági hitelek állománya 801 milliárd forint volt március végén, 38 százalékkal több, mint 2008 első negyedévének végén, ebből 22 százalék az árfolyamhatás. A személyi hitelek állománya 52 százalékkal (árfolyam-hatás 24 százalék), a devizaalapú lakáshitelek állománya 50 százalékkal (árfolyam-hatás 24 százalék) nőtt a tavalyihoz képest.

Nem követik a bankok a K and H példáját

A K and H Bankon kívül más nagybank nem állítja le a lakossági devizahitelezést. A megkérdezett pénzintézetek közül egyik sem tervezi, hogy követi a K and H lépését, így az Erste, a Budapest Bank, az OTP és a CIB Bank is folytatja a devizaalapú hitelezést. Az Erste Banknál közölték: továbbra is nyújtanak kölcsönöket a lakosságnak euróban. Az igaz, hogy – a hitelezési kockázatok elkerülése érdekében – korábban már életbe léptettek olyan intézkedéseket, amelyek szigorították a deviza alapú kölcsönök nyújtását. A Budapest Bank mind a lakosságnak, mind a vállalatoknak folytatja a devizahitelezést, sőt a lakosság számára nemcsak euróban ad kölcsönöket, hanem svájci frankban is. A CIB Bank már korábban felfüggesztette a svájci frank alapú hitelezést a lakosságnak, de továbbra is biztosítja az euró alapú kölcsönöket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.