A kormány bankgaranciával segíti az élelmiszeripart

A június 1-én életbe lépő – 90 százalékos állami kezességgel megerősített – intézkedés a kereskedelmi bankokat kívánja ösztönözni arra, hogy hitelezésükkel segítsék az élelmiszerfeldolgozó cégek működőképességét. A pénzintézetek ezzel hozzájárulhatnak a társaságok versenyképességének növeléséhez, illetve munkahelyeik megtartásához – fűzte hozzá. Kiemelte: a program alapvetően a nagyobb vállalkozásoknak nyújt hatékony segítséget, mivel a legfeljebb öt évre felvehető hitel minimális összege 200 millió forint, míg a legnagyobb összege 2,5 milliárd forint lehet.

Kik kaphatnak?

A kormányszóvivő kifejtette: a bankgaranciát azok az élelmiszeripari kis- és nagyvállalkozások igényelhetik, amelyek egyebek mellett hús-, zöldség-, és gyümölcsfeldolgozással, valamint -tartósítással, továbbá tejtermék, vagy pékárú előállítással, illetve bortermeléssel foglalkoznak. Kiemelte: a program összesen 37 milliárd forintos forgóeszközhitel felvételét teszi lehetővé, amiből a vállalkozások megvásárolhatják a termeléshez szükséges eszközöket, kifizethetik a társaság fenntartásához szükséges költségeket, így például az elmaradt közüzemi számlákat és béreket.

Bankokhoz menni nem kell félnetek

A cégeknek a kereskedelmi bankokhoz kell benyújtaniuk hitelkérelmüket, míg bankgarancia igényüket – a pénzintézetek döntését követően – a Magyar Fejlesztési Bankhoz kell eljuttatni – mutatott rá a kormányszóvivő. Budai Bernadett emlékeztetett arra: a kabinet 2008 novemberében meghirdetett válságkezelő és gazdaságélénkítő csomagja mintegy 1.400 milliárd forintos forrást juttathat közvetlenül a vállalkozásokhoz, és ebből jelenleg már több mint 560 milliárd forint vált elérhetővé a magyarországi cégeknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.